vestnik

Raba dvojine: 2 parkirna mesta v Ljubljani?

Maja Hajdinjak, 3. 9. 2018
Facebook
Dvojina v prestolnici kmalu stvar preteklosti?
Aktualno

Na socialnem omrežju Facebook smo danes naleteli na objavo slovenskega igralca Vida Valiča, ki je kritiziral napis na prometnem znaku v Ljubljani.

Gre za prometni znak, ki označuje parkirno mesto ob električni polnilnici, igralca (in številne, ki so pod fotografijo komentirali) pa je zmotila napačna raba oziroma odsotnost dvojine v zapisu.



Morda bo marsikdo ob tem pomislil, da gre za banalno stvar in da so stvari, ki so veliko pomembnejše od tega. Vsekakor je problem globji, kot se ga zavedamo. Malomarnost in pasivnost do jezika se očitno kažeta tudi že na mestih, kjer je bil jezik do sedaj "varen". Tudi praksa govora Ljubljane (po lastnih izkušnjah in strokovnih razpravah) kaže na izrazito opuščanje dvojine.

Kako je v Prekmurju?

Po strokovnih virih kot tudi po praksi lahko trdimo, da je v Prekmurju dvojina še v celoti ohranjena. Kot vemo iz zgodovine, so ravno zaradi oddaljenosti, ostre geografske ločnice reke Mure in drugih vzrokov ostale posebnosti prekmurščine tako nedotaknjene, med njimi tudi dvojina, kar se očitno ohranja še danes. Morda pa bo moral center razmisliti o tem, da se za spremembo zgleduje po nas in ne mi po njih.
Facebook
Dvojina v prestolnici kmalu stvar preteklosti?
slovenski jezik prekmurščina dvojina prometni znak