vestnik

V Murski Soboti se dražijo rabljena stanovanja, višje tudi najemnine

M.V., 18. 7. 2021
Vanesa Jaušovec
Lani se je število sklenjenih kupoprodajnih poslov v primerjavi s tistim iz leta 2019 zmanjšalo za 15 odstotkov. Foto Vanesa Jaušovec
Aktualno

V poročilu geodetske uprave je zaslediti, da je epidemija koronavirusa vplivala tudi na dejavnost nepremičninskega trga pri nas. Zaradi državnih ukrepov za zajezitev epidemije je bilo normalno nepremičninsko trgovanje prvič onemogočeno v lanskem prvem valu, nato pa spet od druge razglasitve oktobra 2020 do sredine letošnjega februarja oziroma prehoda v tako imenovano oranžno fazo.

Preliminarni podatki za leto 2020 tako kažejo, da se je število sklenjenih kupoprodajnih poslov v primerjavi z letom 2019 zmanjšalo za 15 odstotkov, medtem ko se je njihova skupna vrednost zmanjšala za okoli 20 odstotkov. Glede na omejitve trgovanja z nepremičninami je bil v preteklem letu padec števila sklenjenih kupoprodajnih poslov in njihove skupne vrednosti zaradi epidemije sicer manjši od pričakovanega. Po podatkih geodetske uprave je v skupni vrednosti sklenjenih nepremičninskih poslov delež stanovanjskih nepremičnin – stanovanja in hiše – znašal 66 odstotkov oziroma dobre 1,4 milijarde evrov, delež zemljišč za gradnjo stavb, ki so v več kot 90 odstotkih primerov namenjena gradnji stanovanjskih stavb, slabih 13 odstotkov oziroma okoli 280 milijonov evrov, poslovnih nepremičnin – pisarne, trgovski, storitveni in gostinski lokali – 11 odstotkov oziroma slabih 240 milijonov evrov, delež kmetijskih in gozdnih zemljišč pa slabe štiri odstotke oziroma skoraj 80 milijonov evrov.

e372f34cb648ee30dc6bb8a128bf6f09
Nataša Juhnov
Za pomursko regijo je značilen primanjkljaj manjših najemniških stanovanj. Foto Nataša Juhnov

Začasni podatki o cenah rabljenih stanovanj za lani kažejo, da so ne glede na manjši promet zaradi epidemije na ravni države zrasle. Povprečna cena rabljenega stanovanja v Sloveniji se je v primerjavi s tisto iz leta 2019 zvišala za pet odstotkov. V Sloveniji so cene stanovanj od leta 2015, ko je bilo po krizi nepremičninskega trga leta 2008 doseženo cenovno dno, konstantno rasle, najvišja rast je bila leta 2018. Na ravni države so cene najbolj zrasle pred pojavom epidemiološke krize, v drugem četrtletju 2020, ki ga je zaznamoval prvi val epidemije, in v tretjem četrtletju so praktično stagnirale, v zadnjem četrtletju oziroma v drugem valu epidemije pa so ponovno začele kazati šibak trend zmerne rasti.

Višje tudi cene starejših hiš

Ob pripravljanju članka smo preverili, kakšne so trenutne razmere na nepremičninskem trgu v Pomurju. »Glede na to, da smo na trgu aktivno prisotni že 18 let, lahko zatrdimo, da opažamo porast cen nepremičnin, predvsem stanovanj v Murski Soboti, manjših starejših in počitniških hiš v celotni Občini Moravske Toplice in v Murski Soboti. Vzrok za dvig cen je povpraševanje, ki precej presega ponudbo nepremičnin na našem trgu. Porast povpraševanja se je začel lani, ravno v času zaprtja države zaradi epidemiološkega stanja,« pravi Janja Markoja Šebjanič, direktorica nepremičninske agencije Halo Dom.

nepremičnine, simbolična-fotografija, ključi, vhod v hišo
Vanesa Jaušovec
Najvišji dvig cen opažajo od lanskega leta pri rabljenih stanovanjih v Murski Soboti.

Kupci hiš, počitniških hiš in vinskih kleti večinoma prihajajo z gorenjskega in primorskega konca, nepremičnine v Lendavi in okolici pa kupujejo predvsem ljudje iz okolice Krškega in Velenja. Najvišji dvig cen opažajo od lanskega leta pri rabljenih stanovanjih v Murski Soboti, prav tako so se občutno dvignile najemnine, saj je povpraševanje po najemniških stanovanjih izredno veliko. Rahel dvig cen stanovanj in gradbenih parcel v Murski Soboti in okolici so opazili tudi pri nepremičninski agenciji Tohom nepremičnine. »Dvig cen gradbenega materiala, drugih dobrin in storitev bo verjetno dvignil cene novih bodočih stanovanj v Murski Soboti vsaj za 10 do 20 odstotkov,« ocenjujejo v agenciji.
Lidija Belovič:»Pričakovati je bilo, da bo mogoče prihajalo do 'nujnih' prodaj zaradi finančne stiske kot posledice slabše gospodarske situacije, vendar je za naše okolje značilno, da si domačini lahko zelo hitro poiščejo službo v Avstriji in tako ohranijo ali celo izboljšajo status.«

Pomurski nepremičninski trg je specifičen in se težko primerja z ljubljanskim in primorskim, pravi direktor nepremičninske agencije Aspi nepremičnine Blaž Gerenčer. »Pomurje je razmeroma odporno proti trendom, ki se dogajajo v Ljubljani in na Obali. Pri nas so cene nepremičnin vedno med najnižjimi v Sloveniji. V teh res specifičnih časih smo tudi pri nas opazili pozitivne trende pri prodaji manjših stanovanj. Kvadratni meter starejšega stanovanja se je že precej približal ceni novih in novejših stanovanj v regiji, ki jih drastično primanjkuje. Pomurski trg nujno potrebuje nova stanovanja po cenah, ki so prebivalcem Pomurja primerne in še tržno vzdržne za investitorja in kupca. Prav tako nimamo dovolj najemniških stanovanj. Za ta stanovanja se že več let povečuje povpraševanje, predvsem v Murski Soboti.«

nepremičnine, simbolična-fotografija, ključi, rokovanje, vhod
Vanesa Jaušovec
"Pomurski trg nujno potrebuje nova stanovanja po cenah, ki so prebivalcem Pomurja primerne in še tržno vzdržne za investitorja in kupca," pravi Blaž Gerenčer.

Iskane parcele na dobrih lokacijah

Na področju stanovanjskih hiš ne opažajo posebnosti niti pri ceni niti pri ponudbi in povpraševanju. »Povečalo pa se je povpraševanje po kakovostnih gradbenih parcelah na dobrih lokacijah. Tudi cene stavbnih zemljišč so krepko višje, kot so bile.« Gerenčer dodaja, da se je povečalo predvsem povpraševanje v kategoriji ljudi, ki so imeli v teh časih iz znanih razlogov večje osebne dohodke kot pred epidemijo. »To se bo po mojem mnenju v kratkem končalo. Velja, da ima dobra nepremičnina na dobri lokaciji vedno svojo ceno, ki ni odvisna od kratkotrajnih trendov. Če vse skupaj povzamem, je moja ocena, da je trg nepremičnin v Pomurju v zmerni rasti.«

Da epidemija ni močno vplivala na upad zanimanja za nepremičnine, razmišlja Lidija Belovič iz nepremičninske agencije Remax. »Omejitve gibanja in drugi ukrepi so pač naredili svoje in pripomogli k nekaterim 'umiritvam' oziroma mrtvilu na trgu nepremičnin, a se to v tem letu popravlja oziroma je trg oživel.« V njihovi agenciji so prav tako zaznali večje povpraševanje po manjših počitniških in starejših hišah, potrebnih obnove ali rekonstrukcije. Glede na večje povpraševanje zaznavajo rahel dvig cen, predvsem pa to, da lastniki za zdaj ne želijo pretirano spuščati cene. »Pričakovati je bilo, da bo mogoče prihajalo do 'nujnih' prodaj zaradi finančne stiske kot posledice slabše gospodarske situacije, vendar je za naše okolje značilno, da si domačini lahko zelo hitro poiščejo službo v Avstriji in tako ohranijo ali celo izboljšajo status,« pravi Belovičeva.
V njihovi agenciji opažajo še izrazit primanjkljaj manjših najemniških stanovanj, ki jih iščejo predvsem ovdovele samske osebe, po možnosti s hišnim ljubljenčkom, medtem ko mlajša generacija, ki si ustvarja družino, povprašuje po že sezidanih novejših hišah ali parcelah za zidavo svojega sanjskega doma.

nepremičnine, simbolična-fotografija, ključi, kupoprodajna-pogodba
Vanesa Jaušovec
Na trgu je prava bitka, kdo bo na koncu podpisal pogodbo za kmetijsko zemljišče,« pravi direktorica agencije Afalona Nina Mavrin.

Kmetije so postale zanimive
Pri nepremičninski agenciji Afalona v obdobju po epidemiji opažajo večje število mlajših družin oziroma parov iz celotne Slovenije, ki iščejo zemljišča oziroma kmetije z namenom postati samooskrbni. »To so ljudje, ki nimajo nujno izkušenj s kmetovanjem. Ker je veliko zanimanje za kmetijska zemljišča, opažamo rast cen teh zemljišč. Na trgu je prava bitka, kdo bo na koncu podpisal pogodbo za kmetijsko zemljišče,« pravi direktorica Nina Mavrin, ki dodaja, da mora biti ponudba za prodajo kmetijskega zemljišča po zakonu 30 dni objavljena na oglasni deski upravne enote, kjer zemljišče leži. Danes se pogosto za nakup prijavi več interesentov, kar se v preteklosti ni dogajalo. »Povpraševanje vedno oblikuje cene nepremičnin. Dokler bo povpraševanje veliko, bodo cene rasle. Padca cen zato ne pričakujemo, kvečjemu rast.«
murska-sobota nepremičnine stanovanja