vestnik

Računovodski servisi pozivajo k podaljšanju roka za predložitev davčnih obračunov in letnih poročil

Vestnik, STA, 19. 1. 2022
Splet
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Zbornica računovodskih servisov je v luči zaostrenih zdravstvenih razmer ministrstvi za finance in gospodarski razvoj pozvala k podaljšanju roka za predložitev davčnih obračunov in letnih poročil za leto 2021 do konca maja. Zaposleni ob tem opozarjajo na velike stiske, saj številni kolegi zaradi okužb ali karanten ne morejo opravljati dela.

"Koronavirusna različica omikron neusmiljeno povečuje število okuženih in tistih, ki so z okuženimi imeli tesne stike, kar vsak dan povzroča večje število odrejenih izolacij in karanten, s tem pa vedno večje število zaposlenih, ki zaradi bolezni, izolacije ali karantene ne morejo opravljati svojega dela," so v prošnji obema ministroma in pristojnim službam zapisali v zbornici računovodskih servisov pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Samo v zadnjih 12 dneh se je število okuženih skoraj potrojilo, so izpostavili, ob tem pa dodali, da projekcije kažejo na vsaj še mesec intenzivnega širjenja okužb, lahko pa tudi dlje.


"Kljub rahljanju ukrepov v zvezi s karanteno otrok v šolah in kljub skrajševanju časa karantene v primeru tesnih stikov z okuženimi, je delo v računovodskih servisih, ki se sicer z vso potrebno skrbnostjo pripravljajo na zaključevanje poslovnega in davčnega leta 2021, izredno oteženo," opozarjajo v zbornici. Do bolezni in karanten prihaja tudi pri naročnikih storitev, kar po pojasnilih zbornice računovodskih servisov lahko pomeni velik časovni zamik pri dostavi dokumentacije in s tem velike verjetnosti, da za določene naročnike računovodski servisi ne bodo mogli v predpisanih rokih zaključiti letnih poročil in davčnih obračunov.

računovodja, pisarna, izčrpanost, preobremenjenost
Profimedia
Fotografija je simbolična.

"Tudi če bi se zadeve umirile v naslednjem mesecu, bo izpad delovnih ur v času do umiritve oz. do upadanja okužb povzročil velike zaostanke pri delu računovodij v računovodskih servisih, saj je potrebno poleg zaključevanja leta 2021 delati tudi tekoče in nujne zadeve. Ne smemo pozabiti, da računovodski servisi vodijo poslovne knjige več kot 90 odstotkom vseh gospodarskih subjektov," so dodali. Na ministrstvi se je zbornica obrnila že konec novembra, s finančnega ministrstva pa so jim tedaj odgovorili, da davčni organ upošteva opravičljive oz. utemeljene razloge zavezancev pri oddaji davčnih obračunov po zakonsko predpisanem roku.

"A za računovodske servise to ni tolažba," so zapisali na zbornici. Ministrstvi so pozvali, naj državnemu zboru predlagata sprejem ustreznega zakona in vse roke podaljšata do 31. maja.

gzs podjetja poziv koronavirus