vestnik

V Radencih odkrili spominsko obeležje Alojzu Gaubetu

Vestnik, 26. 6. 2021
Marina Vrbnjak
Odkritje spominskega obeležja Alojzu Gaubetu na mestu, kjer je bil pred 30 leti ustreljen. Venec je položila tudi njegova sestra.
Aktualno

Odkritja spominskega obeležja se je udeležil tudi minister za notranje zadeve, Aleš Hojs.

"Vsaka svetla prihodnost za seboj žal pusti neprijetne spomine," je bilo slišati na slavnostnem odkritju spominskega obeležja Alojzu Gaubetu.

radenci, alojz-gaube, spominsko-obeležje, roman-leljak, aleš-hojs
Marina Vrbnjak
Odkritje spominskega obeležja Alojzu Gaubetu na križišču Titove ceste in Ulice Pohorskega bataljona v Radencih.

Med prodorom kolone JLA 28. junija 1991 in obstreljevanjem Radencev pod poveljstvom polkovnika Berislava Popova je bil na mestu, kjer danes stoji njemu posvečeno spominsko obeležje, ranjen takrat 29 letni Alojz Gaube iz Janževega Vrha. Med delom pri enem od Radenčanov je po radiu slišal kaj se dogaja, pospravil stvari, vzel kolo in se nemudoma napotil proti domu, k mami. Do doma žal ni prispel, saj je bil ustreljen s strani Jugoslovanske ljudske armade. Umrl je 3. julija v bolnišnici Murska Sobota za posledicami strelnih ran.

radenci, alojz-gaube, spominsko-obeležje, roman-leljak, aleš-hojs
Marina Vrbnjak
Odkritje spominskega obeležja Alojzu Gaubetu

Ob tej priložnosti je navzoče pozdravil in nagovoril minister Aleš Hojs. "Dejstvo je, da je bil prejšnji režim - kakorkoli ga obračamo - vojaški režim. Vojska je vzpostavila nov totalitarni režim, in to je bil komunistični režim. Zato ni naključje, da je vrhovni poveljnik te vojske, maršal, bil kasneje pod narekovaji tudi demokratično izbran za dosmrtnega predsednika države. Torej daleč od tega, da bi takratna družba bila demokratična," je dejal.

Kaj je še povedal, tudi o preimenovanju Titove ceste, lahko slišite tukaj:

radenci alojz-gaube spominsko-obeležje
Kaj zdaj berejo drugi