vestnik

Radenska občina bo prodala Dosor

Majda Horvat, 28. 9. 2018
Filip Matko Ficko
Seniorji pekli koruzo Fotografija Filip Matko Ficko
Aktualno

Po težkih pogajanjih in dolgi sinočni seji so se svetniki odločili, da bo tudi občina Radenci prodala svoj lastniški delež v domu starejših Dosor.

Družba za financiranje Heta, ki je že nekaj časa iskala kupca za Dosor, je tega zdaj našla, in sicer je to SeneCura, največji zasebni upravitelj domov za starejše v Avstriji, ta pa je tudi del mednarodnega francoskega koncerna. Heta bo zainteresiranemu kupcu prodala svoj polovični lastniški delež kot tudi terjatev, ki jo ima do podjetja Dosor, d. o. o., tega dolga pa naj bi bilo še za okoli 7,8 milijona evrov.


b2fce9713aa8d0697874aa27de73d365
Nataša Juhnov
Dosor gre v roke tujcem.



Toda SeneCura je svoj nakup pogojevala s tem, da pridobi v Dosorju celotno lastništvo in postane edini lastnik. Zaradi pritiska, v katerem se je tako znašla občina, se je občinski svet včeraj vendar odločil za prodajo polovičnega deleža občine v Dosorju, in sicer za 800 tisoč evrov.

Že nekaj let je bilo znano, da zdajšnje lastništvo v Dosorju, polovica namreč pripada občini in polovica Heti, dolgoročno ni vzdržno. Heta je zagreto prodajala Dosor kot slabo naložbo Hypo banke, občina pa ni imela finančnih možnosti, da bi kupila kupila preostali del skupaj z visokim kreditom. Ob tem pa je poslovanje doma bremenilo plačevanje obveznosti po pogodbi o finančnem najemu nepremičnine in opreme, likvidnost pa spodnašalo tudi to, da dom ni imel priznane koncesije za vse postelje. K uspešnim dogovorom o prodaji je zdaj prispevalo prav to, da je Dosor letos pridobil koncesijo še za preostalih 46 mest od skupaj 178.
Dosor radenci senecura
Kaj zdaj berejo drugi