vestnik

Župan obljublja do osemsto novih delovnih mest

Vestnik, 4. 5. 2020
Nataša Juhnov
Kot je poudaril radgonski župan Stanislav Rojko, se občina že nekaj let srečuje s pobudami za širitev industrijske cone.
Aktualno

Družba Slovenski državni gozdovi, d.o.o. (SiDG) in Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS sta v imenu in za račun Republike Slovenije z Občino Gornja Radgona danes podpisala kupoprodajno pogodbo, s katero bo občina v last pridobila 86.676 m2 zemljišč v katastrskih občinah Mele in Črešnjevci. Transakcija bo omogočila širitev Industrijske cone Gornja Radgona (Mele).

Z 82.000 kvadratnimi metri omenjenih zemljišč je doslej upravljal SiDG, ostalo pa je bilo doslej v upravljanja sklada. Občina bo za kvadratni meter zemljišča plačala 16 evrov, kar skupaj znaša nekaj manj kot 1,4 milijona evrov. Celotna kupnina za gozdna in kmetijska zemljišča, ki imajo sicer status nezazidanih stavbnih zemljišč, bo šla v državni proračun.

Kot je poudaril radgonski župan Stanislav Rojko, se občina že nekaj let srečuje s pobudami za širitev industrijske cone, s prejetjem občinskega prostorskega načrta pa se širitve lahko lotili tudi v praksi. "S podpisom pogodbe smo še korak bliže uresničitvi naših načrtov," je dejal Rojko, ki napoveduje, da bo v nekaj letih na račun širitve delo dobilo med 500 in 800 ljudi.

Da kot upravljavci državnega premoženja sledijo razvojnim strategijam občin in jim pomagajo pri njihovih razvojnih ambicijah, pa je poudaril glavni direktor SiDG Zlatko Ficko. Pojasnil je, da se je SiDG za prodajo v Gornji Radgoni odločil zato, ker so bila zemljišča nujno potrebna za širitev industrijske cone, gospodarski razvoj občine, prihod novih podjetij in ustvarjanje novih delovnih mest.



"Upamo, da bo čim več domačinov, ki so sedaj prisiljeni delo iskati v sosednji Avstriji, dobilo delo v novi radgonski industrijski coni," je še dodal Ficko.

gozd
Slovenski državni gozfovi
Gozd, ki je predmet kupoprodajne pogodbe.

Ko bo transakcija izvršena in bo lastništvo prešlo na občino, bo slednja poskušala v najkrajšem možnem času pridobiti lastništvo še nad manjšim delom zemljišč v lasti fizičnih oseb, s katerimi do dokončnega dogovora še ni prišlo. Nato bo stekel postopek pridobitve gradbenega dovoljenja za izgradnjo potrebne infrastrukture, ki bo investitorjem omogočila začetek gradnje in čim hitrejši zagon dejavnosti. Občina sočasno z nakupom zemljišč in pogajanji z lastniki preostalih zemljišč pripravlja tudi vse potrebno za javno zbiranje ponudb za njihovo prodajo potencialnim investitorjem. Za urejanje infrastrukture v razširjeni industrijski coni Mele pričakujejo tudi finančno pomoč države v sklopu dogovora za razvoj regij ali preko drugih razpisov. Investicija v gradnjo infrastrukture je namreč ocenjena na več kot dva milijona evrov.



V omenjeni industrijski coni trenutno deluje 22 podjetij, ki zaposlujejo okoli 3000 delavcev. Med največjimi so Panvita, Arcont, Reflex, Elrad International in drugi. Občina namerava zemljo na tem območju še naprej odkupovati in dodatno razširiti industrijsko cono, saj zaznava nadaljnji interes podjetij.

Radgonski župan, glavni direktor SiDG in direktorica Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Irena Majcen so se ob podpisu pogodbe še dogovorili, da bodo skupaj poskrbeli za ozelenitev industrijske cone potem, ko bodo investicije v nove proizvodne obrate zaključene.

občina podjetništvo razvoj
Kaj zdaj berejo drugi