vestnik

Radiolog sprejemanja daril ni priznal

Tina Recek, 18. 1. 2019
Robert Balen
Zdravnik Zoran Miloševič se je izrekel za nedolžnega. V dokaz je njegov odvetnik Milan Krstić predlagal zaslišanje več kot petih zdravnikov. Foto: Robert BALEN
Aktualno

Odvetnik zdravnika trdi, da ni šlo za podkupovanje, temveč plačilo za delo

"Ne priznam,“ je bil na predobravnavnem naroku jasen radiolog in vodja intervencijske nevrologije UKC Ljubljana Zoran Miloševič. Tožilstvo ga je poklicalo na kazensko odgovornost zaradi nedovoljenega sprejemanja oziroma dajanja daril. Na zatožni klopi mu dela družbo še direktorica podjetja Animus Irma Košutar Gašparić. Čeprav državni tožilec Iztok Krumpak še ni predstavil obtožnice, smo neuradno izvedeli, da 54-letnemu Miloševiču očita, da naj bi bil poskrbel, da je UKC Ljubljana določen medicinski pripomoček naročil pri Animusu, v zameno pa naj bi bil prejel okoli 7000 evrov nagrade.
Ker obtoženi ni priznal krivde, bo steklo sojenje. Tožilec Krumpak (ta sicer ni imel za Miloševiča kaznovalnega predloga v primeru priznanja krivde) je predlagal, naj si sodišče prebere revizijsko poročilo bolnišnične ustanove iz leta 2014, s katerim med drugim želi dokazati, da je bil na inštitutu za radiologijo vodja intervencijske nevrologije in da je v spornem času, to je od leta 2008 do 2013, sodeloval pri javnih naročilih za nevroradiološki material ter imel ključno vlogo pri strokovnih odločitvah glede nabave nevroradiološkega materiala.
Zagovornik obtoženega Milan Krstić pa je uvodoma predlagal, naj sodnik Srečko Škerbec zavrže obtožnico, čeprav je ta pravnomočna, "ker ne vsebuje pogojev po zakonu o kazenskem postopku". Če sodnik tega ne bo storil, je predlagal zaslišanje zdravnikov, ki so bili prisotni ob Miloševičevi predstavitvi medicinskega pripomočka. Gre za zdravnike iz Sarajeva, Niša, Beograda, Zagreba, Maribora... Krstić namreč meni, da tožilstvo noče razumeti, da je pripomoček, za katerega naj bi bil Miloševič dobil nagrado, "revolucionarna zadeva" za zdravljenje možganske kapi. Da je obtoženi predlagal nakup tega izdelka, je po odvetnikovih besedah popolnoma normalno. "To ni bilo podkupovanje, ampak je bilo plačilo za delo,“ je izpostavil Krstić. Poleg tega je še menil, da je treba iz spisa izločiti nekatere listine, med njimi statut UKC Ljubljana, izpise s spletne strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, UKC Ljubljana in inštituta za radiologijo. Na koncu nizanja predlogov je še predlagal, naj mu sodi senat. In dodal: "Obtoženi ne priznava nobenih dejstev iz obtožbe." O dokaznih predlogih bo sodnik odločil po predobravnavnem naroku za Košutar-Gašparićevo, ki je razpisan za naslednji teden.
Sicer pa Miloševiča čaka še en kazenski postopek na ljubljanskem okrožnem sodišču. V 500 strani debeli obtožnici tožilca Krumpaka v zvezi s sumi korupcijskih kaznivih dejanj v zdravstvu se je poleg radiologa znašlo še sedem zdravnikov, dva sinova zdravnikov, farmacevtki in trije komercialisti. Obtožnica še ni pravnomočna, saj so zagovorniki obtoženih vložili pritožbe zoper njo.
korupcija v zdravstvu zoran Miloševič sojenje