vestnik

(Radmožanska cesta) Občina bo, če ne bo rešitve, ustavila promet

Majda Horvat, 30. 4. 2022
Majda Horvat
Nekateri vozniki prometne signalizacije ne upoštevajo ali pa pred semaforji zavijejo proti naselju Nedelica in obidejo oviro z vožnjo skozi vas. Foto Majda Horvat
Aktualno

Občina Dobrovnik je na najbolj kritičnem odseku uvedla izmenični promet

Občina Dobrovnik je z namenom zagotovitve prometne varnosti na najbolj kritičnem odseku ceste med Turniščem in Radmožanci na svojem območju vzpostavila izmenični promet. »S tem smo želeli vsaj delno zagotoviti prometno varnost. Če ne bo mogoče najti rešitve tako v dogovoru z državo kot sosednjimi občinami in se bo stanje poslabšalo ter bo prometna varnost še bolj ogrožena, bo občina primorana začasno ustaviti promet na tej cesti. Tega si seveda ne želimo in pričakujemo pozitiven odnos tako sosednjih občin kot direkcije za državne ceste, ministrstva za infrastrukturo in drugih, ki nam lahko pomagajo,« je jasen župan Občine Dobrovnik Marjan Kardinar.

Vsem, ki se dnevno vozijo po tej cesti, se je opravičil in izrazil upanje, da bodo kmalu našli pametno rešitev in zagotovili sanacijo ceste. Po njej se vsak dan vozijo na delo predvsem občani Turnišča in Lendave, precej je tudi prometa po sestopu z avtoceste v Turnišču v smeri Madžarske in obratno.

Tako imenovana radmožanska cesta poteka od Turnišča skozi Radmožance do Genterovec, kjer se v krožišču priključi na državno cesto med Dobrovnikom in Lendavo, ta pa naprej vodi na Madžarsko do Redicsa in Lentija. Zato ne povezuje le treh občin, po katerih poteka, ampak tudi Slovenijo in Madžarsko. Toda Slovenija cesti ne priznava mednarodnega pomena, medtem ko je Madžarska že pred leti po sestanku mešane komisije sosednjih držav pri projektu reševanja meddržavnih cest svoj del do državne meje s Slovenijo prekategorizirala v meddržavnega. »Naša obveza iz dogovora pa se je, kot je videti, pozabila,« opozarja Kardinar.

Marjan Kardinar
Vanesa Jaušovec
Marjan Kardinar



Pobuda za prekategorizacijo ceste 

Dobrovniška občina je pristojne na državni ravni v zadnjih letih večkrat opozarjala na problem, župani občin Dobrovnik, Lendava in Turnišče pa so pred skoraj dvema letoma podpisali tudi pobudo za prekategorizacijo ceste iz občinske v državno, vendar država tega ni sprejela. Lani ob obisku vlade v Pomurju je zagotovilo za takojšnjo rešitev problema na sestanku v Lendavi dal sam predsednik vlade Janez Janša, pove Kardinar, prav tako minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in predstavniki direkcije za infrastrukturo, vendar je ostalo le pri obljubah, pravi Kardinar, enako kot pri poslancih.

»Občina Dobrovnik je pripravila projektno nalogo, v kateri smo po pravilniku o prekategorizaciji cest utemeljevali upravičenost spremembe, vendar do danes žal neuspešno. Znano pa nam je, da se je manj prometna cesta na odseku od avtocestnega izvoza Gančani do Bogojine ravno v tem času prekategorizirala v državno cesto,« pravi Kardinar. Dodaja tudi, da se ne izmikajo odgovornosti, vendar z lastnimi občinskimi proračunskimi sredstvi tega dela ceste ne morejo sanirati.

Občina Dobrovnik je na cesti postavila ustrezno prometno signalizacijo, naročila pa je tudi strokovno oceno sodnega izvedenca za prometno infrastrukturo, ki bo predlagal takojšnje in dolgoročne ukrepe. Ti so že brez tega znani sedaj, pravi Kardinar, celovita obnova ceste in prekategorizacija iz lokalne v državno.

Radmožanci cesta promet nevarnost
Kaj zdaj berejo drugi