vestnik

Radovan Žerjav prevzel vodenje Vara

Timotej Milanov, 25. 3. 2020
Nataša Juhnov
Radovan Žerjav
Aktualno

Nekdanji minister za gospodarstvo in predsednik Slovenske ljudske stranke Radovan Žerjav je prevzel vodenje uspešne gornjeradgonske družbe Var, v kateri proizvajajo kovinske izdelke za nemško avtomobilsko industrijo.

Potem ko se je leta 2013 Žerjav umaknil iz političnega življenja, se je zaposlil v avstrijski korporaciji Christof Industries. Gre za družbo, ki se ukvarja z montažo in izdelavo strojnih elementov za procesno industrijo, Žerjav pa je bil v njej zadolžen za razvoj trgov na območju Balkana. “V določenem trenutku sem se odločil, da se vrnem domov, ker tudi Avstrija ni tisto, kar si mi mogoče mislimo, da je. Avstrijo vidimo kot zelo urejeno in organizirano državo, a moje šestletne izkušnje z delom tam kažejo, da to ne drži povsem. Pri nas je marsikaj boljše urejeno,” pravi Žerjav, ki je v omenjeni korporaciji delal do junija lanskega leta, ko je skupaj z avstrijskim partnerjem začel poslovni projekt za avstrijski trg, v okviru katerega so razvili avtomat za zbiranje odpadnih jedilnih olj. Pri tem so že postavili proizvodnjo v Beltincih, a se je tudi iz tega projekta že umaknil. 

Var je odlično podjetje, ki je še premalo znano

Žerjav je postal direktor Vara z 90 zaposlenimi v negotovih razmerah zaradi epidemije koronavirusa. V tem trenutku proizvodnja v Varu še poteka, vendar dobivajo informacije od poslovnih partnerjev v Avstriji in Nemčiji, da bodo ti proizvodnjo ustavili, čemur se bodo  morali prilagoditi. »Delamo vse, kar lahko, da zaščitimo zaposlene in da čim dlje zadržimo proizvodnjo pri življenju, ker je to ključno za ohranitev delovnih mest.«

fd24190f7d6aab5aeed76ef4b80e3e8e
Timotej Milanov
Ustanovitelj in solastnik Vara je Anton Mlakar.

Za Var pravi, da gre za odlično organizirano podjetje, katerega vodenje mu predstavlja poseben izziv. “Družba je še premalo poznana v javnosti, glede na to, kako dobro deluje in kako dobro je vzpostavljen celotni sistem.” Pri tem še pove, da podjetje še vedno nadaljuje s prizadevanji za gradnjo novih proizvodnih prostorov v razširjeni obrtni coni v Meleh. Leta 2018 je imela družba 10 milijonov evrov prihodkov in skoraj 700 tisoč evrov dobička. 

Žerjav vladne protikrizne ukrepe ocenjuje kot korak v pravo smer. »V tem trenutku so dovolj glede na znane okoliščine, upam, da bodo tudi hitro realizirani, kar je najpomembnejše. Bomo pa videli, kako se bodo zadeve razvijale v naslednjih tednih. Če bodo takšne razmere dlje časa, bo treba dodati še kakšne ukrepe v segmentu zagotavljanja likvidnosti podjetij.« 

S politiko je zaključil 

Pred vstopom v politiko, kjer je leta 2007 najprej prevzel vodenje ministrstva za promet, je Žerjav, sicer magister kemijske tehnologije, deloval v lendavski Nafti, med drugim je bil tehnični direktor Nafte Petrochem in direktor družbe Nafta Biodizel. Na vprašanje, če je še aktiven v politiki ali se vanjo misli vrniti, odgovarja: “Se hecate? To je bila zgolj ena epizoda v mojem življenju, ki je zaključena.” 

var radovan-žerjav gospodarstvo
Kaj zdaj berejo drugi