vestnik

»Smo dobro organiziran in uigran tim, sicer ne bi šlo«

A. Nana Rituper Rodež, 27. 1. 2019
Andrej Petelinšek
Vsak ginekolog naj bi imel 4000 opredeljenih pacientk, vendar je slovensko povprečje okoli 5000, rekorderji pa jih imajo tudi več kot 7000. fotografija andrej petelinšek
Aktualno

Ginekologov tako kot mnogo drugih zdravnikov specialistov v Sloveniji primanjkuje. Stanje se lahko v prihodnje še poslabša, saj naj bi se v letošnjem letu upokojilo 45 ginekologov, po drugi strani pa naj bi jih specializacijo iz ginekologije in porodništva doseglo okoli dvajset. To pomeni, da bi lahko v letošnjem letu 200.000 žensk ali še več ostalo brez ginekologa.

Do ginekologa je upravičena vsaka ženska, starejša od 13 let. Posamezen ginekolog naj bi imel okoli 4000 opredeljenih pacientk, slovensko povprečje pa je okoli 5000 pacientk na enega ginekologa. Slovenski rekorder ima več kot 7000 opredeljenih pacientk. V Pomurju glede na register zdravnikov Zdravniške zbornice Slovenije v ginekologiji in porodništvu dela sedemnajst ginekologov, in to v zdravstvenih domovih, bolnišnici ali zasebni praksi. Tudi pomurski ginekologi imajo pogosto več pacientk, kot je slovensko povprečje, je pa nekaj mladih ginekologov, ki postopoma pridobivajo pacientke, saj gre za področje, na katerem pacientke zlahka ne menjavajo zdravnika, na katerega so navajene.


Ker ni drugega, ostane

Silvestra Krajnc Bezjak je zaposlena v Zdravstvenem domu Gornja Radgona, tam je edina ginekologinja in ima 6921 opredeljenih pacientk, kar je izjemno veliko. Kljub temu da izpolnjuje pogoje za upokojitev in ima 40 let delovne dobe, se je odločila, da bo delala še naprej. »To leto še zagotovo ostanem, seveda pa bomo v tem času skušali najti novega ginekologa. Zavedam se, da ima vsaka ženska pravico do svojega ginekologa in do pregleda, ko ga potrebuje,« pravi Krajnc Bezjakova. Kljub velikemu številu pacientk še sprejmejo vsako žensko, ki potrka na njihova vrata. Kako pa poteka delo? »Kakšen dan je lažje, kakšen dan pa komaj dihamo, toliko pacientk je v čakalnici. Pri nas je tako, da ob 7. uri poberemo zdravstvene izkaznice in 10 minut pozneje že pokličemo prvo pacientko v ordinacijo. Običajno je dnevno naročenih 30 pacientk. Če gre za preventivni pregled, gre hitreje, pri kurativi in kakšnih zapletih pa nam vzame nekoliko več časa,« razloži Krajnc Bezjakova. Da opravijo ves program, imajo na mesec eno delovno soboto.


4df01a2f645f1937405e6a08e8e57d6a
Oste Bakal
Silvestra Krajnc Bezjak.


»Povedati moram, da mi moje izkušene in zavzete medicinske sestre veliko pomagajo in opravijo veliko dela. Pred pregledom se pogovorijo s pacientkami, jih pripravijo na pregled, dajejo navodila, postorijo vse administrativno delo, ki bi sicer meni kot zdravnici vzelo veliko časa, tako da se jaz lahko posvetim delu s pacientkami. Smo zelo dobro usklajen tim, dobro delujemo, drugače gotovo ne bi šlo,« še pove gornjeradgonska ginekologinja. »Trdo delamo in čez dan običajno nimamo časa niti za malico. Po opravljenem delu pa si vedno vzamemo čas za kavo in klepet in mislim, da druženje in pogovori, pa naj so o delu ali stvareh kar tako, pozitivno vplivajo na timsko delo.« Na podlagi dolgoletnega dela v ginekologiji ugotavlja, da je bilo pred 20, 30 leti drugače, pacientke so manj hodile na preglede. Ker se je ozaveščenost v zadnjem času pri ženskah povečala, pridejo večkrat na preglede, kar pomeni, da se tudi morebitne bolezni lahko odkrijejo prej, tudi nosečnice imajo prej prvi obisk pri ginekologu in tudi kasneje prihajajo pogosteje na kontrole.

3b7fe1fafc000c7afdc8b19d205e0a34
Igor Napast
Fotografija je simbolna.

Bili so slabši časi

V Zdravstvenem domu Murska Sobota imajo trenutno pet ginekologov ali 2,3 tima. Poleg odgovorne osebe ambulante za ženske in ginekologinje Petre Schnabl Banfi je junija lani začela delati nova ginekologinja specialistka, pomaga jim upokojeni ginekolog, imajo pa še dve specializantki, vendar je trenutno ena na porodniškem dopustu, druga pa na kroženju. »Seveda se tudi pri nas pozna splošno pomanjkanje ginekologov, ki bi bili redno prisotni, vendar so bili v ginekologiji še težji časi in zadovoljni smo lahko, da smo se kadrovsko okrepili,« pove Schnabl Banfijeva. Sama ima opredeljenih 6950 pacientk, kar je blizu slovenskega rekorda, a pravi, da nekako gre. Tudi ona na dan opravi okoli 30 pregledov, poleg tega je še več različnih konzultacij, nasvetov in podobno, ki se izvajajo tudi po telefonu, tako da kakšen dan obravnava 55 pacientk. Za vsak pregled je predvidenih sedem do osem minut, kar je zelo malo. Da bi delo potekalo tekoče, naročijo približno štiri pacientke na uro. »Zadovoljni pa smo lahko, da imamo mlade zdravnike, ki postopoma pridobivajo svoje pacientke,« je še povedala Schnabl Banfijeva.


Tudi v Zdravstvenem domu Lendava so razmere na področju ginekologije boljše, kot so bile pred časom, ko so ostali brez ginekologov in so jim prihajali pomagat iz Splošne bolnišnice Murska Sobota. Od lani imajo en tim z redno zaposleno ginekologinjo, urejeno nadomeščanje, poleg tega pa sprejemajo tudi nove pacientke, tako da posebne čakalne dobe pri njih ni.
V Pomurju tako pacientke pomanjkanja ginekologov za zdaj ne občutijo in lahko hitro pridejo na pregled.

A. Nana Rituper Rodež
Silvestra Krajnc Bezjak, edina ginekologinja v ZD Gornja Radgona, ima 6921 opredeljenih pacientk. Verjame, da zmore delo tudi zato, ker ima dober in usklajen tim. fotografija a. nana rituper rodež
ginekologija pomanjkanje ginekologov ZD Gornja Radgona ZD Murska Sobota
Kaj zdaj berejo drugi