vestnik

»To ni niti pol ferrarija«

Andrej Bedek, 6. 3. 2018
Andrej Petelinšek
Deljenje visokega evrskega loterijskega dobitka je sprlo nekoč dobre prijatelje.
Aktualno

Leon K. iz okolice Murske Sobote, dobitnik 2,64 milijona evrov v loterijski igri Euromillionen, s tožbo nad še enega soigralca lota – Vojko H. je na sodišču izpovedoval enako kot Aljoša B., ki ga milijonar prav tako toži

»Edina možnost je, da sodišče zavrže tožbeni zahtevek,« je predvčerajšnjim sodnico soboškega okrožnega sodišča Marjetico Škerget Logar že v uvodu še ene nenavadne pravde hitel prepričevati odvetnik Matej Ban, sicer branilec Vojka H. iz okolice Murske Sobote. Nad njegovim varovancem namreč visi tožba, pod katero se je podpisal Leon K., prav tako iz okolice Murske Sobote, in v kateri zahteva, da mu Vojko H. vrne sto tisoč evrov. Ker da mu je denar posodil septembra 2012, potem ko je, kakor zatrjuje Leon K., popustil njegovemu nagovarjanju, da potrebuje denar za neko naložbo. Za denar ga je prosil, ker je vedel, da je dobil v loterijski igri Euromillionen 2,64 milijona evrov vreden dobitek, je na sodišču še nadaljeval tožnik. Leon K. je namreč vest o dobitku nekega avgustovskega večera 2012 po telefonu sporočil tožencu in še Aljoši B., doma je iz okolice Murske Sobote, in temu septembra 2012 na zasebni račun prav tako nakazal sto tisoč evrov. Danes tudi od njega po sodni poti terja vračilo denarja, čeprav ga je celo prosil, da bi šel z njim v avstrijsko prestolnico uredit formalnosti in dvignit dobitek zaradi pravilne kombinacije izžrebanih številk, kar se je naposled tudi zgodilo.


f6c597250ffd5652ccf6bc992a6ba1f7
Pixabay
Avstrijski milijoni sprli prijatelje. Fotografija Pixabay

Več listkov, večja verjetnost

Kakor na pravdanju med Leonom K. in Aljošo B. – njegove interese prav tako zastopa odvetnik Ban – je tudi Vojko H. izpovedoval, da je med tremi prijatelji veljal tih dogovor, da bo tisti, ki bo zadel, drugima dvema izplačal deset odstotkov vrednosti dobitka. »Vsak je igral svoj listek, ker je bila tako večja verjetnost za dobitek,« je v razpravni dvorani št. 22 pojasnjeval Vojko H. »Kako to mislite, večja verjetnost,« je v torek, ko je slabe štiri ure premlevala, ali je šlo za delitev loterijskega dobitka ali za posojilo, vprašala Škerget Logarjeva. »Ker smo se dogovorili, da si bomo dobitek po tem ključu delili,« je bil odločen Vojko H. »Kako vendar delili? Zakaj pa potem niste od moje stranke zahtevali razlike v denarju? Sto tisoč evrov ni deset odstotkov dobitka,« je besedo prevzel Jure Sajovic, tožnikov odvetnik. »Zakaj bi nekaj terjal, saj je bilo že sto tisoč evrov veliko denarja. Res sem bil zelo vesel, ko je zadel, ker sem vedel, da potrebuje denar,« je odgovoril Vojko H.

Najraje bi šel v tujino

A Leon K. je na sodišču še enkrat zatrjeval nasprotno: »Nikoli nismo govorili o kakršnem koli deljenju dobitka. Nismo imeli nobenega dogovora, niti ne takega, kot ga imamo v moji službi.
Kako se je zgodba razpletla, preberite v novem Vestniku.

Pixabay
Avstrijski milijoni sprli prijatelje. Fotografija Pixabay
euromillionen milijoni sprti prijatelji avstrijski milijoni