vestnik

Okrepiti obveznost in zavedanje brezposelnih, da se javljajo na napotitve

M.V., 11. 11. 2020
STA
Minister Cigler je izpostavil tudi poenostavitev postopkov prijave dela na domu.
Aktualno

Trenutno smo priča porastu okužb v domovih za starejše, je poudaril minister Janez Cigler Kralj. Predstavil je tudi novosti na področju trga dela. Zanimanje za delo v DSO je majhno - na razgovor je bilo napotenih okoli 700 ljudi, javilo se jih je okoli 170. PKP6 sedaj tudi določa, da dodatek za delo v sivi in rdeči coni velja ne glede na razglašeno epidemijo.

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj ter vladni govorec Jelko Kacin.

V drugem valu se je z okužbo srečala velika večina domov oziroma okoli 85%. »Trenutno smo priča porastu okužb v domovih za starejše, kar povzroča dodaten stres in stiske tako stanovalcem, njihovim svojcem pa tudi zaposlenim in njihovim družinam. Trenutno je v Sloveniji od skupaj okoli 19 tisoč stanovalcev aktivno okuženih 1551 stanovalcev, od 12.287 zaposlenih  pa so okužbo potrdili pri 718 zaposlenih,« je pojasnil Cigler Kralj. Trenutno največji porast okužb imajo v naslednjih domovih za starejših Preddvor, Nova Gorica, Novo Mesto, Medgeneracijskem centru  Bistrica – Domžale, Domu Jožeta Potrča, Domu starejših občanov Ilirska Bistrica.

Posnetek zaslona (75)
STA
Janez Cigler Kralj

"Beležimo zelo visoke številke novo okuženih stanovalcev DSO. Včeraj je bilo takih 229, ob tem pa še dodatnih 65 okuženih med zaposlenimi, kar skupaj znese skoraj 300 okužb v enem dnevu," je poudaril vladni govorec Jelko Kacin.

Minister o PKP6

V zadnjih treh tednih je več kot 4000 delodajalcev prijavilo delo na domu. »Delo na domu se je izkazalo za enega od ključnih ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa znotraj delovnih okoljih, ki pa hkrati ohranjanja delovne procese, tam kjer je to možno seveda,« je pojasnil Cigler. Prijava bo odslej potekala elektronsko. Obrazen bo objavljen na spletni strani inšpektorata za delo.
Podaljšujejo tudi ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa, in sicer do konca junija 2021. Spremembe so tudi pri povračilu nadomestila za čakanje na delo doma. Sedaj je nadomestilo navzgor omejeno z najvišjim zneskom nadomestila za brezposelnost ki znaša 890 evrov bruto, od novembra dalje bo nadomestilo omejeno z zneskom povprečne slovenske plače."  Ukrep se tudi podaljšuje do konca januarja 2021.

EmjVywnU0AEmq6U
MDDSZ
Novosti na področju trga dela

Sprememba pogojev za brezposelne

Predlog PKP6 uvaja tudi spodbudo za tiste, ki bodo sklenili pogodbo za določen čas zaradi nadomeščanja odsotnih delavcev zaradi izvajanja ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe. "V  zadnjih dveh mesecih se je z dodatnimi kadri okrepilo 77 naših izvajalcev, in sicer se je na novo zaposlilo 118 ljudi, 114 se jih je vključilo prek javnih del, angažirali smo upokojence in študente; slednji so opravili skoraj 30.000 ur," je dejal. Cilj predlogov sprememb je torej okrepiti obveznost in zavedanje brezposelnih, da se javljajo na napotitve in udeležujejo razgovorov. Potencialne kandidate se bo lahko poslalo na več razgovorov. Za obveznost sprejema zaposlitev se umika pogoj, da v evidenci brezposelnih ni oseb, za katere bi bila ta zaposlitev ustrezna.

Vseeno opažajo, da je zanimanje za delo v DSO - majhno, pravi minister Janez Cigler Kralj - na razgovor je bilo napotenih okoli 700 ljudi, javilo se jih je okoli 170. Zato se spreminjajo tudi obveznosti brezposelnih. Obveznost sprejema primerne zaposlitve bo nastopila takoj po vpisu v evidenco brezposelnih oseb in ne šele po poteku treh mesecev od vpisa. 

Dodatek neodvisen od razglasitve epidemije

PKP6 sedaj tudi določa, da dodatek za delo v sivi in rdeči coni (30 % osnove plače) velja ne glede na razglašeno epidemijo. Na ta način se zaposlene dodatno nagradi za delo v rdeči in sivi coni, neodvisno od določb kolektivne pogodbe.

EmjX6vQU4AY3Cn_
STA
PKP6 določa tudi dodatek za delo v sivi in rdeči coni.

covid dso domovi-za-starejše okužba