vestnik

Razgledni stolp Vinarium in zipline dobila najemnika

Majda Horvat, 2. 2. 2022
Marina Vrbnjak
Občina Lendava je namero o sklenitvi neposredne najemne pogodbe objavila na svoji spletni strani 9. decembra lani, prijavila se je samo Turistična zveza Lendava vabi.
Aktualno

Lendavska občina upravljanje dveh ključnih turističnih točk v občini zaupala Turistični zvezi Lendava vabi, ki je neprofitna in prostovoljna organizacija

Občina Lendava je s Turistično zvezo Lendava vabi (TZLV) sklenila petletno najemno pogodbo za upravljanje objektov Vinarium in zipline Vinarium. Pogodbo sta v prvi polovici januarja podpisala župan Janez Magyar in predsednik TZLV Janez Somi. Najemnik bo moral po pogodbi skrbeti za obratovanje, vzdrževanje obeh turističnih objektov z okolico in tudi za izvajanje marketinških ter trženjskih aktivnosti. V trženjsko dejavnost spada tudi ponudba hrane in pijače ter ponudba v brunaricah.


Ob tem spomnimo, da je bila do julija lani za marketing stolpa odgovorna Martina Bukovec iz Zavoda za turizem in razvoj Lendava (ZTRL), od maja lani tudi direktorica tega zavoda. Lendavska občina pa se je še pred iztekom pogodbenega obdobja odločila, da zavodu to dejavnost odvzame in jo prenese nase. Za to potezo se je odločila, kljub temu da je ZTRL uspelo iz evropskih sredstev prek LAS Pri dobrih ljudeh pridobiti polovico potrebnih sredstev za projekt Zipline Vinarium, katerega vrednost naj bi bila 260 tisoč evrov.

Pogoj nevladna organizacija

Občina Lendava je namero o sklenitvi neposredne najemne pogodbe objavila na svoji spletni strani 9. decembra lani, prijavila pa se je samo TZLV. Razpisni pogoj je namreč bil, da je ponudnik nevladna organizacija, ki ima podeljen status delovanja v javnem interesu na področju turizma in ima izkušnje pri izvajanju in upravljanju turističnih objektov.

fce4a0d7729b6cf9803ab375ba3ed365
Nataša Juhnov
Pogodbo sta v prvi polovici januarja podpisala župan Janez Magyar in predsednik TZLV Janez Somi.


Lendavska občina se je kot lastnik nepremičnin, oddanih v najem, s pogodbo tudi zavezala, da bo poravnavala stroške plač in druge stroške, povezane z delom, za enajst zaposlenih, od tega naj bi jih pet zaposlili na novo z namenom vzdrževanja in obratovanja ziplina oziroma adrenalinske jeklenice. Najemnina za razgledni stolp bo znašala najmanj 1711 evrov brez DDV, za jeklenico pa jo bodo določili pozneje.

Volilne skupščine še ni bilo

Turistična zveza Lendava vabi, ki je do nedavnega soupravljala razgledni stolp skupaj z ZTRL, je registrirana kot prostovoljna in nepridobitna organizacija, ki združuje in povezuje registrirana društva, organizacije ter druge pravne osebe in obrtnike z namenom spodbujanja razvoja turizma v občini. TZLV ima 15 rednih članov, ki so pri odločanju na skupščini zastopani z dvema glasovoma, dva institucionalna člana s po enim glasom in 24 pridruženih članov, ki na skupščini nimajo glasovalne pravice.
Janez Somi, tudi občinski svetnik in vidni član stranke SDS, je mesto predsednika TZLV nazadnje prevzel marca 2019, in čeprav je bil izvoljen za dobo dveh let, skupščina, na kateri bi izvedli nove volitve, še ni bila sklicana. Zadnja je bila maja 2020, na njej pa so obravnavali delo in finance v preteklem letu ter načrte za naprej.

občina-lendava vinarium turistična-zveza-lendava