vestnik

Razišči Pomurje: Kam na izlet za praznike?  

Maja Hajdinjak, 31. 3. 2018
Janko Rath
Tromejnik – stičišče treh dežel.
Aktualno

Velikonočni prazniki so odličen čas tudi za to, da se odpravite na krajši izlet in raziščete lepote domače pokrajine.

Za tiste, ki ste bolj pohodniške sorte, priporočamo, da raziščete lepote Goričkega. Sprehodite se lahko po Gozdni učni poti Tromejnik z izhodiščem v Trdkovi, na veliko noč pa tamkajšnji Nogometni klub Tromejnik organizira že 21. tradicionalni pohod na Tromejnik, ki se začne ob 13. uri pri cerkvi v Kuzmi.Velikonočni pohod pa organizirajo tudi v Fokovcih, in sicer v ponedeljek, 2. 4., s startom ob 10.00 izpred Vaško-gasilskega doma Fokovci.


Povzpnite se na najvišji vrh Prekmurja v Sotini, kjer imate z razglednega stolpa lep razgled na bližnjo okolico, tudi sosednjo Avstrijo. Na poti se ustavite še pri izviru slatinskega vrelca v Nuskovi. Če pa bi želeli videti kar štiri države naenkrat, priporočamo obisk stolpa Vinarium v Lendavskih goricah.

3f25b58e5db0d605f14e25b5ce0808f5
Rene Gomolj
Stolp Vinarium v Lendavskih goricah privablja množice.

Za ljubitelje ravnic

Če si želite bolj položne poti, obiščite Ledavsko jezero v Kraščih ali Bukovniško jezero v naselju Bukovnica, kjer se lahko napolnite z energijo na energetskih točkah in ob Vidovem izviru. Tisti z več adrenalinskega duha pa se boste od aprila naprej lahko spet zabavali v Pustolovskem parku Bukovniško jezero.



Raziščite lepote murskih logov in mrtvic reke Mure, ki predstavljajo pravi naravni biser. Oglejte si še Babičev mlin v Veržeju.

42432aadd037afea5c65e73e5653e3b8
Branko Žunec
Babičev mlin v Veržeju.

Najmlajši pa bodo zagotovo veseli obiska v živalskem vrtu SikaluZOO v Boračevi.

fd2e8ad30f55838e346b903abce047fb
Natasa Gider
Najmlajši se bodo zagotovo razveselili obiska v živalskem vrtu SikaluZOO.

Če se ne bi radi potepali po dežju ...

Ker je vremenska napoved čez velikonočne praznike zelo aprilsko obarvana, lahko, če želite ostati suhi, obiščete številne muzeje. Oglejte si stalno razstavo v Pomurskem muzeju v Murski Soboti in se spoznajte z našo zgodovino. Obiščite Muzej - galerijo Lendava in si oglejte eno od treh še ostalih sinagog v Sloveniji. Morda bo za ljubitelje medenih dobrot zanimiv obisk Čebelarskega muzeja v Krapju, kjer je na ogled star čebelnjak s konca 19. stoletja. V Razkrižju se nahaja tudi kovaški muzej, kjer je najstarejša še vedno delujoča kovačija v Pomurju, saj ima tradicijo od približno leta 1855. V njej lahko spoznate, kako in kaj so izdelovali kovači, saj je delavnica Antona Horvata ena redkih popolnoma ohranjenih kovačij.


50377b6e6788b0c793f67489d5f743e5
Natasa Gider
Za ljubitelje medenih dobrot bo morda zanimiv obisk Čebelarskega muzeja v Krapju, kjer je na ogled star čebelnjak s konca 19. stoletja.

Na Goričkem si oglejte največji slovenski grad pri Gradu in se po poti navzdol ustavite še v Doživljajskem parku Vulkanija, kjer boste spoznali zgodovino vulkana na Goričkem.

0c1d1674090191b8c068c464b2bad8ac
Janko Rath
Grad pri Gradu na Goričkem je največji grad v Sloveniji in ima svojevrstno posebnost: 365 sob – toliko, kolikor je dni v letu.

Za sprostitev obiščite katere od pomurskih term v Moravskih Toplicah, Radencih, Lendavi ali Banovcih. Po sprostitvenem kopanju se vam bo zagotovo prilegla še kakšna domača dobrota, zato priporočamo še obisk katere od številnih turističnih kmetij. Nekaj jih najdete na spletni strani.

6a6ffea0cff8253a4b30c2b4ba134782
Saso Bizjak
Sprostite se v Termah 3000 v Moravskih Toplicah.

Pestra kolesarska ponudba

Če bo vreme ugodno, je najbolje, da sedete na kolo in si pokrajino ogledate kar iz te perspektive. Izberite kakšno od uveljavljenih pomurskih kolesarskih poti. Najdete jih na spletni strani ali pa poiščite svojo, po vam ljubih predelih pokrajine.
Priporočamo:
- K Plečnikovoj globici (K Plečnikovi golobici): Moravske Toplice−Tešanovci−Bogojina−Ivanci−Mlajtinci−Moravske Toplice (12 km)
Na poti si lahko ogledate Plečnikovo cerkev v Bogojini.
- Rotunda (35km): Moravske Toplice−Tešanovci−Vučja Gomila−Selo−Prosenjakovci−Pordašinci−Motvarjevci−Bukovnica−Bogojina−Tešanovci−Moravske Toplice
V Selu si lahko ogledate edinstveno opečno romansko rotundo v Sloveniji in se spočijete ob Bukovniškem jezeru.

Čez mejo

Takoj čez mejo v Avstriji lahko obiščete vinsko pot Klöcher Weinstrasse, ki se razteza po gričih od Kapfensteina, kjer lahko obiščete tudi grad, St. Anne am Aigen do Klöcha. Ob lepem vremenu boste imeli čudovit razgled na vinograde, ustavili pa se boste lahko v eni od številnih vinotek in domačih gostiln. Če se zapeljete malo dlje, mimo Jennersdorfa in Fehringa, pridete do idilične vasi Riegersburg, ki je znana po čudovitem gradu na hribu, ki je bil nekoč v davnini vulkan. V njem si lahko ogledate muzej, z njegovega vrha pa se vam bo razprostrl pogled na okoliške vinograde in umetno jezero, ki je poleti priljubljena točka kopalcev.
Privoščite si izlet v Porabje in spoznajte kulturo porabskih Slovencev. Oglejte si Gornji Senik in tamkajšnjo spominsko hišo Janoša Kuharja, ki ponuja cerkveno-zgodovinsko in etnološko zbirko. Izlet nadaljujte do Monoštra, središča porabskih Slovencev, kjer priporočamo ogled tretje največje baročne cerkve na Madžarskem in ogled muzeja Avgusta Pavla, ki ponuja razstavo o Slovencih na Madžarskem. V Števanovcih si lahko ogledate še muzej Železna zavesa, ki priča o nekdanjem varovanju meje med Jugoslavijo in Madžarsko.
Zanimiva izletniška točka je tudi hrvaško Medžimurje. Pokrajina je znana po laškem rizlingu, kolesarskih poteh in termah v Svetem Martinu na Muri, kjer so leta 1911 izvrtali prvi termalni vrelec v Evropi. Nedaleč od Mure je tudi legendarna Peklenica – kraj, kjer so 1856. začeli črpati nafto, dve leti kasneje pa je bila izdana tudi prva koncesija za to dejavnost na svetu. Tisti, ki jih zanimajo etnološke znamenitosti, se bodo gotovo ustavili v kraju Žabnik, kjer stoji slikovit stari mlin na Muri.
razišči pomurje turizem izleti vinarium kolesarske poti pohodi