vestnik

Raziskava: Ljudje najmanj zaupajo Hojsu, Janši in Kacinu, najbolj Rozmanu in Ihanu

STA, Vestnik.si, 9. 10. 2020
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Pri nastopanju v povezavi z novim koronavirusom javnost najbolj zaupa direktorju Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Alešu Rozmanu, najmanj pa notranjemu ministru Alešu Hojsu, je pokazala javnomnenjska raziskava družbe Valicon. Velika večina jih meni, da bodo neobičajne razmere zaradi virusa trajale pol leta ali več.

Rozman je v anketi dobil stopnjo zaupanja 53, pri čemer najvišja stopnja 100 pomeni, da so vsi anketiranci odgovorili, da nekomu zelo zaupajo, -100 pa, da mu sploh ne zaupajo. Rozmanu po stopnji zaupanja sledi mikrobiolog in imunolog Alojz Ihan (stopnja zaupanja 48), temu pa infektologinja z ljubljanske klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Mateja Logar (stopnja zaupanja 45). Vodja svetovalne skupine za covid-19 in infektologinja UKC Ljubljana Bojana Beović beleži stopnjo zaupanja osem.

janez-janša
Bobo
Janez Janša in Aleš Hojs.

Na zadnjem mestu izmed izbranih 19 najvidnejših imen, ki se v javnosti pojavljajo v zvezi s covidom-19, se je znašel notranji minister Hojs, ki je zabeležil stopnjo zaupanja -58. Sledita mu premier Janez Janša (stopnja zaupanja -48) in vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin (stopnja zaupanja -46). V spomladanskih meritvah je imel Janša izmerjeno stopnjo zaupanja med -47 in -52 in mu tako izmerjena stopnja ostaja na približno enaki ravni. Izgublja pa zaupanje Kacin, katerega stopnja zaupanja je še spomladi znašala -23. Slabih 15 odstotkov anketiranih ne zaupa nobenemu izmed 19 izbranih.

Jelko Kacin
STA
Jelko Kacin

V anketi so znova preverjali, kako ljudje doživljajo razmere. Na vprašanje, koliko časa bodo po njihovem mnenju še trajale neobičajne razmere z različnimi omejitvami in ukrepi v javnem življenju, je velika večina odgovorila, da pol leta ali več. Tik pred preklicem epidemije maja je večina menila, da bodo izredne razmere trajale manj kot dva meseca. To kaže, da je javnost v večini primerov sprejela dejstvo, da bo virus najverjetneje prisoten še kar nekaj časa, ugotavljajo pri Valiconu. Virus postaja vedno bolj otipljiv tudi z vidika bližine okužbe, saj maja večina ni poznala nikogar, ki bi imel okužbo (53 odstotkov), zdaj je takih le še slaba tretjina.

Valiconova raziskava #Novanormalnost je potekala od 2. do 5. oktobra, v njej pa je sodelovalo 525 oseb.

koronavirus anketa ukrepi politika