vestnik

Raziskovalki iz Pomurja prejemnici štipendije Za ženske v znanosti

Vestnik, 15. 6. 2021
Jani Ugrin
Štipendistke Za ženske v znanosti 2021. Od leve Martina Štampar, Monika Sobočan in Tanja Šumrada.
Aktualno

V okviru jubilejnega 15. programa L'Oreal-UNESCO Za ženske v znanosti so razglasili tri dobitnice, ki bodo prejele štipendije v višini pet tisoč evrov. Za odličnost znanstvenega raziskovanja jo podarjata partnerja programa L'Oreal Adria in Slovenska nacionalna komisija za Unesco. Med dobitnicami štipendije sta tudi raziskovalki Monika Sobočan iz Občine Turnišče in Martina Štampar iz Občine Ljutomer, štipendijo je prejela tudi Tanja Šumrada.

Monika Sobočan je zdravnica specializantka ginekologije in porodništva, ki raziskuje na področju ginekološke onkologije. V doktorski disertaciji, ki jo opravlja na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru in v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, raziskuje biooznačevalce, s katerimi bi lahko prepoznali agresivnost raka jajčnikov in njegovo odzivnost na sistemsko terapijo, s čimer bi bolje individualizirali in tarčno usmerili zdravljenje tega rakavega oboljenja pri bolnicah. Sobočanova, ki je svoje znanje med študijem večkrat izpopolnjevala v tujini, trenutno opravlja usposabljanje v Royal London Hospital in na Univerzi Queen Mary London v Veliki Britaniji, kjer se ukvarja s preventivo rakavih obolenj in preventivnimi kirurškimi posegi pri ženskah z genetsko obremenitvijo za ginekološke rake. 

monika-sobočan, martina-štampar
Jani Ugrin
Monika Sobočan

Martina Štampar je toksikologinja, ki raziskuje na področju genetske toksikologije, do poklica raziskovalke pa jo je pripeljala želja po novih odkritjih. Januarja letos je Štamparjeva uspešno zagovarjala doktorsko disertacijo, v kateri je raziskovala in razvijala nov jetrni in vitro 3D celični model za namen testiranja genotoksične aktivnosti ksenobiotičnih snovi. Danes je štipendistka programa L'Oreal-UNESCO mlada raziskovalka na Oddelku za genetsko toksikologijo in biologijo raka na Nacionalnem inštitutu za biologijo. 

monika-sobočan, martina-štampar
Jani Ugrin
Martina Štampar

Program L'Oreal-UNESCO podpira mlade raziskovalke na njihovi znanstveni poti in jim pomaga pri pridobivanju priznanja za delo znotraj znanstvene skupnosti in v širši javnosti. Opozarja tudi na pomen žensk v znanosti, ruši stereotipe in spodbuja mlade raziskovalke, da nadaljujejo svojo karierno pot na področju znanosti. 

Slovenski nacionalni program je del širšega partnerstva L'Oreal-UNESCO "For Women in Science".

martina-štampar monika-sobočan za-ženske-v-znanosti