vestnik

RAZKRIVAMO: Soboška občina prejela dve ponudbi za lekarno pri gradu, se bodo Pomurske lekarne morale izseliti?

Rok Šavel, 2. 2. 2022
Natasa Juhnov
Lekarna pri gradu v roke koncesionarke iz Grosuplja, Pomurske lekarne pa na cesto?
Aktualno

Soboška občina je zbirala ponudbe za prodajo nepremičnine, ki jo je pred tremi leti kupila od Galexa zaradi nameravane ustanovitve novega lekarniškega zavoda. V objektu kot najemnik lekarniško dejavnost opravlja enota Pomurskih lekarn. Javni lekarniški zavod je tudi oddal ponudbo za odkup objekta.

Mestna občina Murska Sobota je pred tremi leti ob odmevnem sporu z vodstvom javnega lekarniškega zavoda Pomurske lekarne, katerega soustanovitelj je, načrtovala aktivnosti za vzpostavitev lastnega lekarniškega zavoda in v ta namen od Galexa za 313 tisočakov kupila poslovne prostore na Grajski ulici, kjer deluje enota Pomurskih lekarn. Tudi ob zamenjavi lastništva so Pomurske lekarne nadaljevale s poslovanjem na tej lokaciji in sklenile najemno pogodbo s soboško občino, a postopek v zvezi z izstopom mestne občine iz ustanoviteljstva Pomurskih lekarn in ustanovitvijo novega zavoda Lekarne Murska Sobota je vmes zastal. Tako je občina ocenila, da objekta očitno ne potrebuje in ga že v letu 2021 uvrstila v načrt prodaj. Letos je to namero tudi uresničila in objavila javno zbiranje ponudb ob izhodiščini ceni 316 tisočakov. Do odpiranja ponudb je prišlo danes, na naslov občine pa sta pravočasni prispeli dve ponudbi.


Koncesionarka, ki želi odpirati v Murski Soboti, do lekarne pri gradu

Pomurske lekarne so za objekt v izmeri 563 kvadratnih metrov, ki je bil zgrajen leta 1995 in obsega 313,10 kvadratnih metrov neto tlorisne površine ponudile 317.100 evrov, a to bo, kot kaže premalo, da bi bile smatrane za najugodnejšega ponudnika. Druga ponudba je bila namreč poslana s strani družbe Farmacija d.o.o., v lasti Petre Flašker, koncesionarke v Grosupljem, ki je za objekt ponudila 353 tisoč evrov.


Flaškerjeva je tista koncesionarka, ki ji je mestna občina izdala pozitivno mnenje za odprtje podružnične lekarne v Murski Soboti, nakar se je na odločitev soboške občine pritožila lekarniška zbornica, župan Aleksander Jevšek pa je pritožbo zbornice zavrnil. Tik pred pravnomočnostjo odločbe soboške občine pa je lekarniška zbornica sprožila upravni spor na upravnem sodišču, s čimer se je ustanovitev podružnice v Murski Soboti preselila na sodišče.


Ne glede na to, pa je jasno, da je za lekarno pri gradu najugodnejšo ponudbo oddala prav Flaškerjeva, ki bo, če ne bo prišlo do zapletov, v roku petnajstih dni sklenila prodajno pogodbo z mestno občino. Težko bi bilo za pričakovati, da bo Flaškerjeva v objektu ohranila trenutnega najemnika, torej Pomurske lekarne, ki pa ima po naših informacijah v skladu z najemno pogodbo enoletni odpovedni rok. Res pa je, da je v besedilu javnega zbiranja ponudb eksplicitno navedeno, da občina ni zavezana k sklenitvi prodajne pogodbe z najugodnejšim ponudnikom in lahko komisija s soglasjem župana postopek kadarkoli ustavi.

PREBERITE ŠE: Kaj je v ozadju boja za podružnično lekarno v Murski Soboti?

pomurske-lekarne lekarna-pri-gradu mestna-občina-murska-sobota petra-flašker ponudbe
Kaj zdaj berejo drugi