vestnik

Razširiti bo treba cesto in krožišče

Majda Horvat, 20. 10. 2019
majda horvat
Podjetje Terramar iz Kamnika je plačalo kupnino za zemljišča v gospodarski coni v Turnišču. Fotografija Majda Horvat
Aktualno

Občina zaradi potrebe vlagatelja in gradnje večjih dimenzij spreminja prostorski načrt za območje gospodarske cone.

Podjetje Terramar, ki ima poslovni sedež v Kamniku, je 9. oktobra, torej dan pred iztekom roka, plačalo kupnino za nezazidana stavbna zemljišča v gospodarski coni v Turnišču v vrednosti 206 tisoč evrov z DDV. Kupnina je bila zmanjšana za že plačano aro v višini 16.890 evrov. Zemljišča v skupni velikosti 3,4 hektarja je podjetje kupilo z namenom postavitve tovarne avtomobilov, po vsej verjetnosti na električni pogon. Okvirna vrednost naložbe naj bi bila 14 milijonov evrov, v štirih do petih letih naj bi zaposlitev dobilo 400 ljudi. Podrobnosti o naložbi niso znane, prav tako o dejanskih vlagateljih, zagotovo pa za kupcem zemljišč stoji vlagatelj iz tujine.

Turniška občina zdaj za potrebe znanega vlagatelja in drugih potencialnih spreminja podrobni prostorski načrt za gospodarsko cono z namenom širše opredelitve pogojev, kar pomeni, da bo na tem območju mogoče postaviti tudi večje objekte. Postopek mora občina izvesti v letu dni od podpisa pogodbe o nakupu zemljišč, ki jo je turniški župan Borut Horvat sklenil s podjetjem Terramar 10. septembra. Občina lahko potencialnim vlagateljem na območju gospodarske cone, ki leži le dober kilometer od avtoceste, ponudi še zemljišča v skupni velikosti nekaj manj kot hektar.

Zaradi potreb zdajšnjega vlagatelja in morebitnih novih bo turniška občina obnovila in razširila cesto od poslovne cone do krožišča, saj ugotavljajo, da je preozka za večja vozila oziroma tovornjake. Občina bo za to namenila sredstva, ki jih ima zagotovljena za projekt ureditve poslovne cone, zajet v dogovoru o razvoju pomurske razvojne regije. Gre za 360 tisoč evrov, od tega bosta država in evropski sklad zagotovila 250 tisoč evrov, direkcija za infrastrukturo pa naj bi po pogovorih z občinsko upravo prevzela razširitev krožišča. Hkrati s temi deli bodo reševali tudi problem zastajanja vode v smeri avtoceste.

Terramar turnišče