vestnik

Razstava o arhitektu soboške sinagoge in tukajšnji judovski skupnosti

A. N. R. R., 26. 4. 2021
Z razstave o arhitektu Lipótu Baumhornu
Pogled na soboško sinagogo iz jugovzhodne strani, kot 3D model, ki ga je izdelala Anna Neuhauser.
Aktualno

V Slovenski ulici v Murski Soboti je na ogled potujoča ulična razstava Arhitekturne oblike – Sinagogi Lipóta Baumhorna v Szegedu in Murski Soboti.

Razstava, ki jo je zasnovala umetnostna zgodovinarka Agnes Ivett Oszko, je posvečena Lipótu Baumhornu, arhitektu številnih evropskih sinagog, tudi soboške, ter judovski skupnosti v Murski Soboti. Z razstavo so se spomnili tudi na današnjo obletnico prve deportacije prekmurskih Judov, ki se je zgodila 26. aprila 1944.

lipot-baumhorn, razstava, slovenska-ulica, soboška-sinagoga
Vitja Rodež
Razstava o sinagogah Lipota Baumhorna in judovski skupnosti v Murski Soboti.

Večina od 26 panojev, predstavlja delo arhitekta, enega vodilnih snovalcev sinagog svojega časa v Evropi, med katerimi je bila tudi soboška, žal že porušena, sinagoga v neološkem stilu, ostalih šest panojev, pa prikazuje judovsko skupnost v Murski Soboti, kar so pripravili v Pomurskem muzeju Murska Sobota. Del razstave, s katero želijo približati zgodovino judovske skupnosti, je tudi 3D rekonstrukcija nekdanje sinagoge v Murski Soboti, ki je stala v Lendavski ulici.

Oszko_Agnes(1)
Osebni arhiv
Avtorica razstave o arhitektu Lipotu Baumhornu.

Agnes Ivett Oszko je o razstavi povedala: »Celostna podoba razstave temelji na modro-zlati barvni kombinaciji sinagoge v Szegedu z uporabo rastlinskih motivov, ki jih je videti na poslikavi njene notranjosti. Posebno skupino razstave predstavljajo tridimenzionalne rekonstrukcije, ki omogočajo virtualni sprehod po nekdanji sinagogi. Tako lahko ob barvnih slikah notranjosti stavbo spoznamo v vsem njenem nekdanjem sijaju.«

Potujočo razstavo, ki je bila vsebinsko prilagojena Murski Soboti, so organizirali Judovska verska skupnost v Szegedu, Madžarski arhitekturni muzej in Dokumentacijski center spomeniškega varstva, Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, Pomurski muzej Murska Sobota in Mestna občina Murska Sobota. Zaradi trenutnih epidemioloških razmer uradne otvoritve ni bilo, na ogled pa bo do 9. junija in nato še v septembru kot del festivala Evropski dnevi judovske kulture v Murski Soboti.

lipot-baumhorn, razstava, slovenska-ulica, soboška-sinagoga
Vitja Rodež
Razstava o sinagogah Lipota Baumhorna in judovski skupnosti v Murski Soboti.

Projekt Rediscover, katerega del je ta razstava, poteka od junija 2018 do maja 2021 v okviru programa Interreg Podonavje in ga sofinancira Evropska unija in Evropski sklad za regionalni razvoj. Cilj projekta je ponovno odkriti in izpostaviti judovsko kulturno dediščino v destinaciji. Poleg tega bodo v okviru projekta v Murski Soboti do konca maja uredili še ograjo na židovskem pokopališču in predstavili soboško sinagogo z izkušnjo virtualne resničnosti.

JudjeTora
Hrani Pormuski muzej Murska Sobota
Tora iz soboške sinagoge.

soboški-judje lipot-baumhorn sinagoga soboška-sinagoga