vestnik

Razstava obsojencev z Doba: "Tudi tam notri so ljudje"

Vida Toš, 12. 4. 2018
Vida Toš
Iz nekaterih slik kar prekipeva od rdeče, rumene in oranžne.
Aktualno

V ljutomerski Galeriji Anteja Trstenjaka je do 10. maja na ogled razstava likovnih del obsojencev Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob.

V ljutomerski Galeriji so prvi v Pomurju, ki so na ogled postavili likovna dela obsojencev, ki svojo kazen prestajajo na Dobu na Dolenjskem.


7b81df97e6d05233b7e023caf107193f
Vida Toš
Srečko Pavličič iz ljutomerske Galerije je v razstavni prostor postavil dela štirih avtorjev, izbral pa je raznolika dela.


Da si upajo, so sicer pokazali že, ko so kot prvi v Galerijo Anteja Trstenjaka postavili dela ljudi, ki slikajo z nogami in usti, nato tistih, ki so slepi. Danes pa torej tistih, ki prestajajo zaporno kazen na Dobu.

65991007c7a1173901a6e452db4f33dd
Vida Toš
V Galeriji Ljutomer so si upali tudi tokrat biti prvi.


Srečko Pavličič iz ljutomerske Galerije je v razstavni prostor postavil dela štirih avtorjev, izbral pa je za vsakega nekaj - od tihožitij, krajin, do rož. Likovna dela, pravi Pavličič, so ga presenetila predvsem v smislu živih barv, saj iz nekaterih slik kar prekipeva od rdeče, rumene in oranžne.


Dela pa so presenečenje tudi v tem smislu, da si od zapornikov predstavljamo drugačne, bolj mračne motive, oni pa slikajo tako, kot vsi ostali; svoj notranji svet. Pavličič: "Taka razstava nam da kar misliti. Predvsem o tem, da so ti ljudje, ki so 'tam notri' prav taki kot jaz ali vi, le v nekem trenutku so prestopili neke meje, ki jih je v tistem času določila družba."
Razstava je na ogled do 10. maja.

a2cda907529b90eacf9d71acf4252c79
Vida Toš
Ljudje 'tam notri' so prav taki kot jaz ali vi, le v nekem trenutku so prestopili meje.

Galerija Anteja Trstenjaka Ljutomer
Kaj zdaj berejo drugi