vestnik

(RAZSTAVA) Prazgodovina skozi oči otrok iz radenske občine

M.V., 13. 7. 2020
Marina Vrbnjak
Prazgodovinsko mesto
Aktualno

V prostorih Centra za medgeneracijsko druženje s krajevno knjižnico v Radencih so odprli razstavo Prazgodovinsko mesto.

Na temo umetnosti v prazgodovini so otroci iz občine Radenci po navodilih strokovne ekipe umetniških vodij in akademske kiparke izdelali številne umetniške izdelke. Razstava je del čezmejnega projekta Interreg Slovenija – Hrvaška Prehistory Adventure, izdelki  pa bodo krožili med projektnimi partnerji. Organizatorja dogodka sta Likovno društvo Gornja Radgona in Občina Radenci.

prazgodovinsko-mesto, razstava
Marina Vrbnjak
Prazgodovinsko mesto

Občina Radenci v projektu sodeluje zaradi preluknjanje kladivaste kamnite sekire iz sivo zrnatega kamna iz mlajše kamene dobe, ki so jo v Radencih našli pri razkladanju gramoza, nakopanega v Mirovi gramoznici. V okviru izvajanja projekta želijo izgraditi in postaviti prazgodovinski interpretacijski učni poligon v Radencih. Do danes so že izvedli številne tematske delavnice za otroke na temo prazgodovinski obrazi, s knjigami po prazgodovini, prazgodovinsko časovno delavnico in kiparsko delavnico. Omenjene delavnice so izvajali kot dodatne vsebine tudi v sklopu družinsko turističnega festivala Mačje mesto. Uredili so tudi plato pred pošto ter postavili prazgodovinski interpretacijski učni poligon, ki na inovativen in zanimiv način predstavlja obdobja v prazgodovini. Le-ta predstavlja izhodiščno točko učne poti Od kamna do železa, ki je umeščena v zavarovano območje naselbinske, vrtno arhitekturne dediščine Radenci – zdraviliški park. Naredili so tudi prvo informacijsko tablo, ki vsebuje geološke dobe in prazgodovino. V časovnico je umeščen neandertalec in kladivasta kamnita sekira iz Radencev. 

prazgodovinsko-mesto, razstava
Marina Vrbnjak
Prazgodovinsko mesto

Občina Radenci bo v okviru projekta povezala urejene prazgodovinske luknje in druge zanimive prazgodovinske in turistične točke na partnerskem območju ter oblikovala čezmejni turistični produkt »Prehistory adventure«. Združeval bo 5 področij življenja naših prazgodovinskih prednikov: kako so delali, kako so živeli, kje so bivali, kaj so jedli in kakšne navade so imeli. 

prazgodovinsko-mesto radenci