vestnik

Razstava slik Mita Gegiča Mejno in vmesno v lendavski sinagogi

Jože Gabor, 15. 10. 2022
Jože Gabor
Razstava Mita Gegiča
Aktualno

V lendavski sinagogi je Galerija-Muzej Lendava pripravila razstavo slikarskih del Mita Gegiča z naslovom Mejno in vmesno.

V glasbenem programu ob odprtju razstave sta nastopili učenki Glasbene šole Lendava Maša Magyar, kitara (mentor Vojislav Slijepčević) in Alina Gerebic, klavir (mentor: Danica Baša). Razstavo in avtorja likovnih del sta predstavila umetnosti zgodovinar in kustos Atilla Pisnjak in direktor Galerije-Muzeja Lendava Dubravko Baumgartner, katera sta razstavo tudi odprla.

mito-gegič, razstava, galerija-muzej-lendava
Jože Gabor
Razstava Mita Gegiča

Mito Gegič se je rodil leta 1982 v Ljubljani, splošno maturo je končal na gimnaziji na Ptuju in se leta 2002 vpisal na slikarski oddelek na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 2008. Pred osmimi leti je zaključil še slikarsko specialko na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje in je tako magister umetnosti. Živi in dela v Škofji Loki. Od leta 2005 je predstavljal svoja dela na samostojnih in skupinskih razstavah po Sloveniji in v tujini ter prejel nagrade na mednarodnih festivalih.

mito-gegič, razstava, galerija-muzej-lendava
Jože Gabor
Razstava Mita Gegiča

Atilla Pisnjak je povedal, da se Mito Gegič v svoji specifični slikarski tehniki posveča raziskovanju prenosa digitalne oblike v materialno (umetniško) formo: »Raziskovanje fenomena medsebojnosti se ne odraža le v tehniki, ampak tudi v vsebinskem smislu, saj ga ob tem zanima tudi gledalčev odnos do motivov, ki jih upodobi na slikah. Gegič gledalcu jasno postavi vprašanje: ali se v ustreljeni srni odraža grozota pobijanja ali pa je upodobljena le minljivost življenja. Za obe trditvi obstajajo objektivni argumenti, zaradi česar je meja med njima zelo tanka.« Ta meja je za človeka vmesni prostor obstoja: prostor, v katerem ni slabega ali dobrega, levega ali desnega, grdega ali lepega. Je prostor, ki dejansko ne obstaja, saj človek, hote ali nehote izbere tisto, kar pravzaprav vidi pred sabo. Ta odločitev ni vedno zavestna, saj ob prvem pogledu na sliko dobimo tako imenovani prvotni vtis, ki je pogojen z našo duhovno eksistenco. Ta pa je plod naše kulture, sociološkega okolja, prepričanja, razmišljanja…To, kar vidimo oziroma kako vidimo, je odraz našega notranjega jaza.

mito-gegič, razstava, galerija-muzej-lendava
Jože Gabor
Razstava Mita Gegiča

mito-gegič razstava galerija-muzej-lendava
Kaj zdaj berejo drugi