vestnik

Razvajanje telesa in duha v domačem bazenu

Tina Recek, 8. 7. 2018
Pixabay
plavalni bazen Fotografija Pixabay
Aktualno

Odločitev, v katerem bazenu se bomo predali vodnim užitkom, ni enostavna, saj imamo na voljo pestro izbiro. Ponudnike bazenov smo pobarali, kateri so najbolj priljubljeni, in nagovorili, naj jih podrobneje predstavijo.

Tina Kovač iz podjetja Stotinka pravi, da se največ njihovih strank odloči za vgradni bazen iz stiropornih zidakov - za easypool, predvsem zaradi relativno enostavne montaže, pravokotne oblike in cenovne ugodnosti tipskih bazenskih kompletov. Poglavitna prednost bazena iz stiropornih zidakov je, da dopušča gradnjo bazenske školjke skoraj poljubnih oblik in dimenzij. Prav tako lahko izbiramo barvo in vzorec bazenske folije. Zidaki omogočajo hitro, natančno gradnjo bazena ter natančno in enostavno vgradnjo vseh elementov bazenske inštalacije. Ko je bazen postavljen, zagotavljajo zidaki izredno dobro toplotno izolativnost.
Prav tako je tak bazen priljubljen pri drugih ponudnikih, s tem da drugače poimenujejo stiroporne zidake. Valter Pečenko iz podjetja Titro bazeni pravi, da zaseda prvo mesto bazen iz stiropool termo zidakov, Luka Remic iz podjetja Remax pa, da iz thermopool zidakov. Slednji še pojasni, gre za podobne zidake, je pa med njimi razlika v gostoti stiropora in izolativnosti. Njihov bazen (iz thermopool zidakov) ima manjšo gostoto in večjo izolativnost. Pečenko še pripominja, da gre za tako imenovani liner bazen, pri katerem sta hidroizolacija bazena in zaključni sloj izvedena s PVC-folijo, ki se vari na kraju samem in po obliki bazena.
Kot razlog priljubljenosti tovrstnih bazenov tako oba sogovornika kot sogovornica izpostavijo hitro in enostavno gradnjo. Remic še pohvali dolgo življenjsko dobo bazena, Pečenko pa navaja enostavnejšo sanacijo ob poškodbah; če se znotraj življenjske dobe bazena folija poškoduje in začne spuščati vodo, je sanacija enostavna, česar pri betonskih bazenih s keramiko ne moremo reči. Če pride tam do puščanja ali na primer posedanja terena, je sanacija zelo zahtevna in draga.
Tadej Volčanšek iz podjetja Objem narave kot njihov najbolj priljubljeni bazen omenja tako imenovani biološki bazen Living pool, ki je lahko zgrajen kot klasičen bazen, denimo iz betona, ali gre za kupljeno školjko. Biološki se od klasičnega razlikuje v tehnologiji, namesto dozirnih enot za kemijo ima biološko posodo. Njegova prednost je po trditvah Volčanška minimalna poraba energije. Sistem namreč deluje na zelo majhni moči črpalk. Bazenu pa ni potrebna kemija za delovanje, kar lahko uporabnikom pomeni nezanemarljiv letni strošek.
Zidaki se sestavljajo kot kocke
Gradnja bazena iz zidakov se po besedah Remica začne z izkopom luknje in pripravo betonske plošče, na katero se potem iz zidakov sestavlja bazen. Zidaki se sestavljajo podobno kot kocke na že pripravljeno bazensko armaturo. Pečenko podrobneje predstavi postopek gradnje, ki poteka v več fazah. Prva faza vključuje pripravo skic in načrtov za gradnjo, vgradnjo vseh elementov bazenske tehnike v stene in dno bazena ter napeljavo cevne inštalacije do strojnice bazena. Gradbenik v tej fazi pripravi izkop, izvede betonažo talne plošče, pozida stene bazena iz zidakov in strojnico ter izvede vse drugo potrebno, da lahko bazen zasuje in začne urejati okolico. Ko se uredi vse v prostoru za bazensko strojnico (hidroizolacija, termoizolacija, keramika, dovod inštalacij itd.), sledi druga faza. V njej se izvedejo vse strojne inštalacije, ki zajemajo filtracijo in dezinfekcijo vode ter elektro opremo. V tretji fazi se izvede hidroizolacija bazena in namestijo zaključni elementi. Temu sledita polnjenje bazena in njegov zagon. Po zaključku tretje faze mora gradbinec položiti še zaključni robnik na rob bazena. Vsa druga dela v okolici je priporočljivo opraviti že pred polaganjem folije v bazen.
Na vprašanje, kaj je v naši domeni in kaj v domeni prodajalca, Pečenko pojasni, da vse, kar je povezano z gradnjo, opravi stranka kot investitor oziroma gradbinec, prodajalec pa opravi vsa tehnična dela. Enako pravita Remic in Kovačeva, pri čemer slednja doda: "V našem podjetju gradbenih del, ki so potrebna za postavitev bazena, ne izvajamo, svetujemo pa pred gradnjo in montažo vse bazenske tehnike. Ponujamo tudi možnost 3D-izrisa situacije, ki ga opravi arhitekt, za lažjo predstavo končne podobe bazena in okolice. Skozi celoten projekt smo našim kupcem na voljo z nasveti."
Volčanšek pa pojasnjuje, da se lahko pri njih stranka odloči za gradnjo na ključ. To pomeni, da naredijo vsa potrebna gradbena dela, od izkopa jame do delujočega bazena. Pri tem lično uredijo okolico, da ni več poškodovane travne ruše ali uničenega terena zaradi gradbenih del. "Vendar največkrat stranka sama prevzame gradbena dela in mi pričnemo izdelavo folij in polaganje hidravlike ter montažo tehnike," povzame izkušnje iz prakse Volčanšek.
Za rekreacijo in zabavo
Pri bazenski opremi pravzaprav ni omejitve, pravi Tina Kovač. Tako kot stiroporni zidaki omogočajo proste roke pri izbiri oblike in velikosti bazenske školjke, omogočajo tudi vgradnjo različne dodatne opreme, kot so podvodne luči, masažne šobe in protitočne naprave. Vse je odvisno od tega, kaj je glavni namen postavitve bazena. Če želimo pred službo rekreacijo, namestimo v bazen protitočno napravo, ki nam ustvarja tok, proti kateremu plavamo. Za najboljše zabave v soseski bomo izbrali barvne LED-luči z različnimi svetlobnimi učinki in morda tudi kakšen slap ali drugo atrakcijo, ki bo popestrila dogajanje. Pečenko pripominja, da lahko v bazen namestimo različne avtomatske sisteme dezinfekcije vode. Lahko pa se odločimo tudi za različne vrste masaž, gejzirjev, avtomatskih rolet za pokrivanje bazena ali pa zgolj za termo pokrivalo in povezavo na pametno inštalacijo.
Za prijetno temperaturo vode
Sogovornik Pečenko pojasni, da za prijetno temperaturo v bazenu poskrbi termo pokrivalo. To plava na gladini vode in absorbira sončno svetlobo ter jo spreminja v energijo. Slednja ogreva bazensko vodo bistveno hitreje, kot če bi bil bazen odprt, po drugi strani pa ponoči zadržuje toploto in zmanjšuje toplotno izgubo. Če želimo vodo še dodatno ogrevati, je treba namestiti določen sistem ogrevanja (toplotna črpalka, toplotni izmenjevalec, solarni grelci, električni grelec). V praksi se največ uporablja bazenska toplotna črpalka, ki je cenejša od hišne. "Ob uporabi toplotne črpalke svetujejo pokrivanje bazena s solarnim pokrivalom, ki prepreči uhajanje pridobljene toplote vode," doda Tina Kovač.
Brez vzdrževanja ne gre
Kot vsaka druga stvar potrebuje tudi bazen za dolgo življenjsko dobo primerno vzdrževanje. Remic pravi, da se vzdrževanje te vrste bazena ne razlikuje od vzdrževanja preostalih vrst. "Vse se začne s skrbjo za bazensko vodo, ki ji je treba nameniti 15 do 20 minut vsaj enkrat na teden, v najbolj vročih mesecih tudi večkrat," opozarja sogovornica. Kot v nadaljevanju razloži Tina Kovač, zajema vzdrževanje vode meritev parametrov vode (vrednost pH, vsebnost dezinfekcijskega sredstva), pranje filtra, sesanje bazenskega dna, čiščenje bazenskega roba. Sredstva za nego vode odmerjamo v predpisanih količinah. Sogovornica še svetuje: "Takrat, ko preverimo vodo, vedno operemo tudi peščeni filter, saj z rednim pranjem filtrirnega medija podaljšamo njegovo življenjsko dobo. Pranje je enostavno, saj nam to omogoča ventil peščenega filtra, in traja le nekaj sekund, da izperemo umazanijo. Po potrebi očistimo bazenski rob, zlasti ko se veliko kopamo. Vedno uporabljamo le čistila, ki so namenjena čiščenju bazenskega materiala, da se ta ne poškoduje ali uniči."
Postopek dezinfekcije s soljo opiše Pečenko: "V bazen vsujemo ustrezno količino soli, ta se v zelo kratkem času raztopi v vodi. Solinator, elektrolizna naprava, ki je nameščena v bazenski strojnici, iz soli, raztopljene v vodi, veže čisti klor, ki skrbi za dezinfekcijo vode. Torej je klor v vsakem primeru prisoten v vodi, le da ga, ko je proizveden z elektrolizo, ni čutiti in vonjati kot npr. tekoči klor ali klor v tabletah in granulatu."
V biološkem bazenu, pravi Volčanšek, pa dezinfekcija bazena poteka popolnoma biološko, se pravi sama od sebe. Pri tem so ključni količina mikroorganizmov, temperatura in hranila v vodi.
Čistimo ga na začetku sezone
Ko se lotimo čiščenja bazena, ga čistimo izključno s čistili, ki so namenjena za bazene, da ne poškodujemo folije in drugih elementov. "Glavno čiščenje poteka na začetku sezone. Pred prvim skokom v bazen vodo izpustimo ter očistimo stene in tla bazena. Enkrat tedensko odstranimo grobo umazanijo z mrežico ali sesalnikom in očistimo bazenski rob," našteva Tina Kovač. Ob tem priporoča, da ga čistimo pogosteje, kadar je bazen bolj obremenjen in se več kopamo.
Luka Remic prida, da lahko čiščenje traja deset minut, lahko pa tudi slabo uro. Bazen lahko sesamo z ročnim, polavtomatskim ali avtomatskim sesalnikom, pri čemer je prednost avtomatskih sesalnikov predvsem ta, da imajo lasten električni pogon za premikanje in lastno filtrirno napravo. Ključna pri vzdrževanju pa je zlasti filtrirna naprava, ki skrbi za fizično pripravo bazenske vode. Naprava deluje avtomatsko, običajno od osem do deset ur na dan, s čimer zagotovimo zadostno cirkulacijo in filtriranje vode.
In kakšna je garancija? Sogovorniki povedo, da je za vodotesnost s folijo običajno desetletna, na bazensko tehniko pa dveletna. "Garancija je odvisna od bazena do bazena, izvajalca bazenske tehnike in od proizvajalca uporabljenih izdelkov," pove Pečenko.
Garancija delovanja living pool bazenov po besedah Tadeja Volčanška ob pravilni negi in vzdrževanju je pet let, črpalkam in dodatni opremi pa to določi ponudnik opreme. Črpalke imajo običajno od dve do pet let garancije.
Pixabay
plavalni bazen Fotografija Pixabay