vestnik

(RAZVOJ PODEŽELJA) Pomurska regija bila najuspešnejša pri črpanju sredstev

STA, Vestnik, 13. 8. 2021
Nataša Juhnov
Goričko.
Aktualno

Evropska komisija je v torek potrdila lanskoletno poročilo Slovenije o izvajanju programa razvoja podeželja 2014-2020, so danes sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Do konca lanskega leta je bilo odobrenih 977 milijonov evrov in izplačanih 775 milijonov evrov.

V lanskem letu so v okviru programa razvoja podeželja objavili 21 javnih razpisov, s čimer se je nadaljeval investicijski cikel na slovenskem podeželju. Prvič so bili objavljeni javni razpisi za širokopasovno infrastrukturo, za vzpostavitev in razvoj nekmetijskih dejavnosti ter za krizne razmere zaradi covida-19, so v sporočilu za javnost navedli na ministrstvu.

Do konca leta 2020 je bilo odobrenih 977 milijonov evrov oz. 88 odstotkov vseh razpoložljivih sredstev in izplačanih 775 milijonov evrov oz. 70 odstotkov vseh razpoložljivih sredstev. Največji delež sredstev je bil namenjen območjem z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami, kmetijsko-okoljsko-podnebnim plačilom ter naložbam v osnovna sredstva.

Kot izhaja iz povzetka izvajanja programa razvoja podeželja, je bilo v obdobju 2014-2020 za razvoj podeželja na voljo 1,1 milijarde evrov, od tega 838 milijonov evrov iz evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

V vzhodni Sloveniji so počrpali 562 milijonov evrov v primerjavi z 212 milijoni evrov zahodne Slovenije, med statističnimi regijami pa je bila pri črpanju sredstev najbolj uspešna pomurska regija s 17,9 odstotka sredstev, sledi ji podravska regija.

Med dosežki minulega leta so izpostavili infrastrukturo na podeželju, saj so zgradili in obnovili skupno skoraj 700 kilometrov gozdnih vlak in cest. Naložbe so bile usmerjene tudi v ekološko kmetijstvo, generacijsko pomladitev v kmetijstvu, naložbe, ukrepe v zvezi s podnebnimi spremembami, posodobitev sektorja, usposabljanja in svetovanja ter v varstvo okolja.

ministrstvo kmetijstvo program podeželje eu