vestnik

Razvojna ambulanta že deset mesecev v rakičanskem dvorcu

Marina Vrbnjak, 10. 10. 2021
Marina Vrbnjak
Od januarja 2021 imajo v dvorcu v Rakičanu v najemu deset sob, ki so jih prilagodili otrokom. Foto Marina Vrbnjak
Aktualno

Odločitev sprejeta zaradi epidemioloških razmer – Trenutno obravnavajo okoli 750 otrok

Razvojna ambulanta Splošne bolnišnice Murska Sobota deluje že vrsto let. »Sprva je v razvojni ambulanti deloval zdravnik Miroslav Tobias, kasneje Leonida Kous. Vseskozi sta bili v razvojni ambulanti dve nevrofizioterapevtki,« nam pove strokovna direktorica bolnišnice Manuela Kuhar Makoter.

Svoje delovanje so leta 2019 razširili

Leta 2019 se je razvojna ambulanta v Splošni bolnišnici Murska Sobota pridružila nacionalni mreži razvojnih ambulant s centrom za zgodnjo obravnavo otrok, s čimer se je njeno delovanje razširilo. Takrat je delo v razvojni ambulanti prevzela zdravnica Valentina Golob, ekipa pa se je okrepila. »Poleg zdravnice so v tim vključene diplomirana medicinska sestra, tri fizioterapevtke s specialnimi znanji, dve delovni terapevtki, socialna delavka, logopedinja, magistrica psihologije in administratorka,« je pojasnila sogovornica.



V dvorec zaradi epidemioloških razmer

Prvotni prostori razvojne ambulante so bili znotraj bolnišnice, v stavbi stare porodnišnice. A ker so ti trenutno namenjeni bolnikom, ki so okuženi z novim koronavirusom ali čakajo na izvide testa, so bili primorani poiskati nove. Našli so jih v RIS Rakičan, kjer imajo od januarja v najemu 10 prostorov, tam pa bodo predvidoma ostali do marca 2022.



Trenutno obravnavajo okoli 750 otrok, starih vse do 19 let, iz pomurske statistične regije, ki jih zdravniki v porodnišnici, osebni zdravniki ali drugi zaradi različnih indikacij napotijo k njim.


»Indikacije za napotitev so nedonošenost, nizka porodna teža, motnje dihanja ali huda zlatenica ob rojstvu, prirojene okužbe, nenormalni nevrološki znaki, slepota, gluhonemost, prirojene anomalije, omrtvelost brahialnega pleteža, genetske okvare, sindromi. Obravnavamo tudi otroke, katerih mama je odvisnica, imajo motnje hranjenja (nevrološki vzroki), zajčjo ustnico, avtizem, motnjo pozornosti, stanja po tumorjih, poškodbo glave, srčno operacijo, prirojeno okvaro gibalnega sistema, amputacijo,« še pojasnjuje strokovna direktorica.

Kako poteka njihovo delo? V ambulanti deluje zdravnik pediater, ki otroka prvi pregleda in ga po potrebi napoti na nadaljnje obravnave. V te se po potrebi vključi tudi socialna delavka, ki skrbi za organizacijo timskih sestankov in za komunikacijo z vrtci in šolami.

Nevrofizioterapevtke obravnavajo skoraj 300 otrok, delovni terapevtki obravnavata okoli 160 otrok, logopedinja pa okoli 90 otrok. 

Želijo si vrnitve

»Želimo si, da bi se vrnili v prvotne prostore oziroma v nove prostore v bodoči novozgrajeni zgradbi v sklopu bolnišnice, in upamo, da se bo to v kratkem uresničilo. Trudimo se, da starši in otroci naših prostorskih in kadrovskih težav ne bi preveč občutili,« iskreno pove Kuhar Makoterjeva. »Smo zdravstvena ambulanta in menimo, da je bilo prvotno okolje primernejše za naše delovanje,« še poudari. Ob tem je hvaležna direktorju RIS Rakičan Robertu Celcu, ki jih podpira, je ažuren in vedno pripravljen pomagati.

razvojna-ambulanta-murska-sobota ris-dvorec-rakičan otroci razvojne-motnje