vestnik

(RAZVOJNI SVET) To so najpomembnejši projekti za razvoj Pomurja

Rok Šavel, 13. 6. 2022
Rok Šavel
Zeleno luč dokumentu mora podati še Svet Pomurske razvojne regije, ki bo zasedal predvidoma v četrtek, 16. junija.
Aktualno

Razvojni svet Pomurske regije je na ponedeljkovi seji sprejel Regionalni razvojni program Pomurske regije 2021-2027, v katerem so izpostavljeni najpomembnejši razvojni projekti regije.

V prostorih Pomurske gospodarske zbornice je potekala seja Razvojnega sveta Pomurske regije (RSR), na kateri so člani RSR iz vrst lokalnih skupnosti, gospodarstva in nevladnih organizacij imeli na mizi predlog Regionalnega razvojnega programa Pomurje 2021-2027 (RRP) - ključen strateški dokument za načrtovanje razvoja regije. Člani so se uvodoma seznanili s prenehanjem mandata dveh članov RSR - Janeza Magyarja, ki je županski stolček v Lendavi zamenjal za poslanskega v Ljubljani, in Aleksandra Jevška, ki ni več soboški župan, saj je postal minister v novi vladi. Njuni zamenjavi morajo predlagati občine iz soboške in lendavske upravne enote.


Financiranje še neznanka


RRP 2021 - 2027 je nato na kratko predstavil Tadej Pirc z Razvojnega centra Murska Sobota, ki je dejal, da je bilo zbranih več kot 400 projektnih predlogov, s skupno vrednostjo več kot tri milijarde evrov. Nalogo skrčiti seznam oziroma opredeliti razvojne regijske projekte so imeli odbori RSR, ki so bili razvrščeni na pet področij : Pametna, zelena, povezana, socialna in privlačna regija. V skladu z uredbo so tako v RRP izpostavili 34 razvojnih projektov regije oziroma po manjšem zapletu v odboru privlačne regije se je to število ob dopolnitvi zmanjšalo, saj so v tem odboru število najpomembnejših projektov nekoliko okrnili.

Najpomembnejši regijski projekti:


Pametna regija

Celovito upravljanje in trženje kapacitet poslovnih con Pomurja - Regio Invest Si

Investicije v komunalno ureditev in razvoj specializiranih poslovnih con

Mednarodni logistični center Beltinci

Vpeljava inovacijskih rešitev v pomursko gospodarstvo (V.I.P.)

Središče inovacij InnovHub Slovenska

Pomurje 5.0

Zelena regija

Sofinanciranje individualnih čistilnih naprav za gospodinjstva na območju razpršene gradnje

Izgradnja sončnih elektrarn v javno dobro

Investicije v izgradnjo ali rekonstrukcijo sekundarnega vodovodnega omrežja in v ohranjanje sekundarnih vodnih virov

Namakanje Pomurja iz reke Mure

Povezana regija

Železnica Lendava - Koper

Vzpostavitev pomurskega kolesarskega omrežja

Regijsko širokopasovno omrežje

Socialna regija

Dolgotrajna oskrba za starejše, dodatne kapacitete ter dnevni in medgeneracijski centri za starejše

Pomurski center za paliativno oskrbo

Talent center

Privlačna regija

Zdravo iz Pomurja – vzpostavitev blagovne znamke in lokalnih verig vrednost
ŠRC Fazanerija
Razvoj regijskega letališča Murska Sobota z dodatnimi turističnimi in kadrovsko razvojnimi kapacitetami
Revitalizacija degradiranega parkovnega kompleksa Radenci
Destinacijska management organizacija (regijska destinacijska organizacija)
Vzpostavitev gondole v Lendavi
Središče Moravskih Toplic
Hiša prekmurske besede
Evropski muzej romske kulture in zgodovine


Kot je poudaril direktor RC Murska Sobota Bojan Kar, je vseh 400 predlaganih projektov del RRP, ti na prednostni listi pa po mnenju odborov le v največji meri zasledujejo prioritetne cilje regije. Ravno tako, to ne vpliva na njihovo financiranje, ki je ta trenutek še precej nejasno. Nekateri projekti bodo tako del dogovora za razvoj regij, drugi bodo del mehanizma celostnih teritorialnih naložb, večina projektov pa se bo financiralo neposredno preko razpisov resornega ministrstva. 

regionalni-razvojni-program
Rok Šavel
RSR je sprejel ključen strateški dokument za razvoj Pomurja v obdobju 2021-2027.


Poslovne cone in kmetijska zemljišča ter upoštevanje pravil igre



V nadaljevanju je bila podana informacija o izvajanju dogovora za razvoj regije oziroma stanje projektov ob koncu lanskega leta. Dogovor za razvoj regij zajema 16 regijskih projektov : sedem projektov poslovnih con in en projekt podpornega okolja (PONI), šest projektov kolesarskih povezav in dva projekta nadgradnje vodovodnega sistema (B in C).


Na tej točki se je oglasil Franc Küčan, ki je bil kritičen do gradnje poslovnih con, saj na ta način izginjajo kmetijska zemljišča, zato je predlagal, da se ta nadomestijo v razmerju 1:1 (en hektar za en hektar).


V razpravo se je nato vključil beltinski župan Marko Virag, ki se je sicer strinjal, da je bila gradnja poslovnih con ponekod res napačna odločitev, a da v Beltincih pripravljajo "največji projekt v regiji, če ne celo v državi" - logistični center, za katerega bo potrebnih 100 hektarjev, ki jih pa bo nemogoče nadomestiti s kvalitetnimi kmetijskimi zemljišči. Oster je bil tudi glede tega, da so v preteklosti še nepripravljeni projekti nekaterih pomurskih občin imeli prednost pred pripravljenimi projekti drugih občin s pridobljenim pravnomočnim gradbenim dovoljenjem. "V prihajajoči finančni perspektivi pričakujem, da tisti, ki imamo 'ready to go' projekte, smo tudi tako upoštevani. Torej malo drugače kot tisti, ki imate zgolj ideje in želje, ne veste pa kako projekt izvesti," je opozoril beltinski župan in spomnil tudi na veliko verjetnost, da nadgradnja pomurskega vodovoda ne bo izvedena pravočasno, saj se dela sploh še niso začela. Predsednik RSR Tadej Ružič pa je pojasnil, da bo v času izvajanja RRP zelo pomembno, kdo bo imel projekte dejansko pripravljene. "Takrat bomo prešli iz faze sanj v fazo realnosti," je dejal Ružič.

razvojni-svet-pomurske-regije regionalni-razvojni-program projekti pomurje