vestnik

Rdeči križ Slovenije začel teden solidarnosti

Vestnik, STA, 2. 11. 2020
STA
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Rdeči križ Slovenije je včeraj začel teden solidarnosti. Sredstva iz prodaje doplačilnih znamk in vozovnic v višini 17 centov se stekajo v njihov sklad solidarnosti za pomoč ob naravnih in drugih nesrečah večjega obsega. Namenijo jih tudi takojšnji pomoči ljudem ob manjših nesrečah, denimo požarih, poplavah in plazovih.

V tednu solidarnosti Rdečega križa Slovenije (RKS), ki poteka vsako leto od 1. do 8. novembra, na podlagi zakona o RKS na vseh poslovnih enotah Pošte Slovenije pošiljkam dodajo doplačilne znamke, na vseh železniških in avtobusnih postajah v Sloveniji pa doplačilne vozovnice, so zapisali na svoji spletni strani. V RKS so ob tednu solidarnosti tudi letos prižgali alarm, ki poziva k solidarnosti nas vseh za ohranitev našega edinega doma - planeta Zemlja. Po besedah predsednice RKS Vesne Mikuž z doplačilom poštnine ali javnega prevoza vsakdo prispeva delček v sklad solidarnosti. V letošnjem letu so iz njega do zdaj za nujno potrebne enkratne pomoči ob neurjih ali manjših nesrečah namenili skupaj 109.525 evrov, je izpostavila.

pošta, pošta-slovenije
STA
Na podlagi zakona o RKS bodo med 1. in 8. novembrom na vseh poslovnih enotah Pošte Slovenije pošiljkam dodajali doplačilne znamke. Fotografija je simbolična.


V tednu solidarnosti v lanskem letu so s prodajo doplačilnih znamk in vozovnic zbrali 430.461 evrov, medtem ko je bilo zaradi poplav, neurij s točami in močnim vetrom ter plimovanja lani za več kot sto milijonov evrov škode. Sredstva, zbrana v tednu solidarnosti, porabijo strogo namensko, so zagotovili. Za pravilnost postopkov in razdelitev sredstev skrbijo komisija sklada ter nadzorni, upravni in glavni odbor RKS. V skladu s pravilnikom 30 odstotkov sredstev uporabijo za enkratne finančne pomoči ob nesrečah manjšega obsega, 70 odstotkov sredstev pa za pomoč ob nesrečah večjega obsega.

rdeči križ teden
Kaj zdaj berejo drugi