vestnik

Referendum o noveli zakona o vodah bo 11. julija

Vestnik, STA, 25. 5. 2021
Jure Zauneker
Brod na Muri
Aktualno

Referendum o noveli zakona o vodah bo 11. julija, torej teden dni pozneje od prvotnega predloga, je s tesno večino sklenil DZ. Nov datum so na izredni seji DZ predlagale koalicijske SDS, NSi in SMC, čemur so ostro nasprotovali v delu opozicije. Poslanci so bili razdeljeni tudi glede vsebine novele, iz obeh strani je bilo slišati očitke o zavajanju.

V SDS, NSi in SMC so zamik datuma, ki ga je podprlo 43 poslancev, 42 pa jih je bilo proti, utemeljili s tem, da je treba pred referendumom vložiti in sprejeti novelo zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v DZ, saj je v prilogi zakona izpadlo nekaj naselij. "Namen spremembe datuma je, da se zagotovi dovolj časa za odpravo omenjene napake do izvedbe referenduma," so zapisali. Do dopolnila so bili kritični v več opozicijskih strankah. 

dokležovje-reka-mura
Nataša Juhnov
Reka Mura

Poslanci so razpravljali tudi o vsebini novele zakona o vodah, ki jo je DZ sprejel konec marca po skrajšanem postopku kljub glasnim kritikam dela civilne družbe in stroke. Več koalicijskih poslancev se je strinjalo z ministrom za okolje in prostor Andrejem Vizjakom, ki je na današnji seji ocenil, da je šlo pri nagovarjanju podpisnikom referendumske pobude za diametralno nasprotje tistega, kar zakon o vodah dejansko prinaša, to pa je več denarja za vzdrževanje vodotokov in oženje možnosti posegov na priobalna zemljišča.

krog, brod-na-muri
Jure Zauneker
Brod na Muri

Zbiranje podpisov pa se je po oceni poslanke NSi Ive Dimic zbiralo pod pretvezo, da gre za peticijo za pitno vodo, dostop do vode, čeprav imamo to že vse zapisano v sami ustavi in ima vsak državljan in državljanka pravico do tega. Danes po Žnidarjevih besedah poslušamo laži, da je zakon veliko bolj odprt, kot je bil prejšnji zakon. "Kdor to govori, laže in zavaja javnost," je bil kritičen. Kot je dodal, referendum podpira, a ga je zaradi pristopa, s katerim ponudniki prepričujejo državljane, ocenil za referendum lažnivih kljukcev.

krog, brod-na-muri
Jure Zauneker
Brod na Muri

O noveli zakona bodo imeli končno besedo državljani. Referendumsko vprašanje se bo glasilo: "Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1G), ki ga je sprejel Državni zbor na seji dne 30. marca 2021?" Zakon bo na referendumu zavrnjen, če bo proti njemu glasovala večina volivcev, ki so glasovali veljavno. Proti zakonu mora ob tem glasovati najmanj petina vseh volivcev.

dz zakon voda referendum
Kaj zdaj berejo drugi