vestnik

(REFORMACIJA) Trubarju na Bledu odkrili spominsko ploščo, prisostvovali tudi Prekmurci

D. N., 31. 10. 2021
Bojan Prosič
Člani soboške podružnice Slovenskega protestantskega društva Primoža Trubarja so na Bledu prisostvovali odkritju spominske plošče Primoža Trubarja.
Aktualno

Evangeličanska cerkev augsburške veroizpovedi v Sloveniji in Slovensko protestantsko društvo (SPD) Primoža Trubarja - podružnica Murska Sobota sta nedavno organizirala izlet na Bled, da bi prisostvovali odkritju spominske plošče Primoža Trubarja na blejskem gradu.

Slovesni dogodek sta poleg omenjenih društev organizirala Občina Bled in Zavod za kulturo Bled, člani podružnice, ki so se odpravili na Gorenjsko, pa so se prej ustavili še v Ljubljani, kjer so v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja prisostvovali bogoslužju, ki ga je daroval nekdanji slovenski evangeličanski škof Geza Filo.



Po bogoslužju so se sprehodili še skozi Park slovenske reformacije, kjer od leta 2010 stoji skulptura, posvečena slovenskim protestantskim piscem, nato pa se odpravili do Bleda in tamkajšnjega gradu. Pričakala sta jih župan Občine Bled Janez Fajfar in direktor tamkajšnjega zavoda za kulturo Matjaž Završnik, prisotna sta bila tudi predsednik matičnega slovenskega protestantskega društva Matjaž Gruden in njegov predhodnik Viktor Žakelj. »Pred osrednjim dogodkom smo v viteški dvorani prisluhnili predstavitvi zgodovinskega eseja Oskarja Norčiča Od kneza Koclja do slovenskega domoljubja, avtor pa je ob tem izrazil veliko zadovoljstvo, da lahko esej, ki ga je uredil častni škof Evangeličanske cerkve na Slovenskem Geza Erniša, predstavlja ob odkritju spominske plošče na blejskem gradu,« je povedala Klaudija Sedar, predsednica murskosoboške podružnice SPD Primoža Trubarja in direktorica Zavoda Primoža Trubarja.

spd-primož-trubar, podružnica-murska-sobota, protestantsko-društvo
Bojan Prosič
Člani soboške podružnice Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar so se odpravili na izlet na Bled, kjer so prisostvovali odkritju spominske plošče

Odkritje spominske plošče Primožu Trubarju je potekalo pred grajsko tiskarno, zbrane pa sta nagovorila Fajfar, ki je med drugim predstavil razmere na Bledu v času Trubarja, ter Leon Novak, škof Evangeličanske cerkve na Slovenskem, ki je bil tudi osrednji govornik. Novak je poudaril Trubarjev pomen za slovenski jezik in s tem tudi za obstoj slovenskega naroda, opozoril pa je tudi na pomembnost vere v sedanjem času. Zbrane je nagovorila še Sedarjeva, ki je izrazila veliko zadovoljstvo ob postavitvi spominske plošče, ki je delo akademskega kiparja in nagrajenca Prešernovega sklada Mirka Bratuše. »Bled in blejski grad s postavitvijo spominske plošče postajata pomembna točka na poti reformacije na Slovenskem,« je dejala sogovornica, ki je tako kot škof Novak izrazila veliko hvaležnost častnemu škofu Erniši, ki si je prizadeval za postavitev spominske plošče.

reformacija primož-trubar bled evangeličanska-cerkev