vestnik

Regijska slovesnost ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom bo v Črenšovcih. To je program

Jože Gabor, 10. 8. 2022
Jože Gabor
V Črenšovcih so predstavili program prireditve Jenamena fest in osrednje regijske slovesnosti ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.
Aktualno

V Črenšovcih so predstavili domoljubne prireditve regijske obeležitve državnega praznika združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Ob tem so predstavili še program tridnevne prireditve Jenamena fest, ki se bo začela v četrtek, 18. avgusta.

V torek, 16. avgusta, ob 19. uri bo pred stavbo Občine Črenšovci predsednik države Borut Bahor položil venec pred spomenik Jožefa Klekla starejšega. Ob tem bodo podelili še priznanja zlatim maturantom iz Občine Črenšovci. Ob 19.40 bo v športnem parku Črenšovci predstavitveni program garde slovenske vojske.

Ob 20. uri se bo v športnem centru začela osrednja regijska slovesnost z naslovom Slovenec sem! Slovenka sem! Slovenci smo! Slavnostni govornik bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Organizatorji obiskovalce prosijo, da naj pridejo na prireditveni prostor vsaj dvajset minut pred začetkom prireditve. Kulturni program bo pripravilo Kulturno-turistično društvo Črenšovci. V okviru domoljubnih prireditev se bo v nedeljo, 14. avgusta, ob 16.30 začelo domoljubno kolesarjenje s polaganjem cvetja ob branikih slovenstva v Občini Črenšovci. Udeleženci se bodo zbrali pri spomeniku padlim v prvi svetovni vojni v Črenšovcih.

črenšovci, predstavitev-programa, jenamena-fest
Jože Gabor
V Črenšovcih so predstavili program prireditve Jenamena fest in osrednje regijske slovesnosti ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Županja Občine Črenšovci Vera Markoja je povedala, da so letos povabili k sodelovanju pri pripravi prireditve vsa društva in vaške odbore iz občine. Častni pokrovitelj prireditev je predsednik države Borut Pahor, častna pokroviteljica regijske slovesnosti pa ministrica za kulturo Asta Vrečko. Prireditev finančno podpira tudi Zveza društev general Maister. »Naša želja je, da ob teh dogodkih vsi še posebej začutimo da smo Slovenke in Slovenci, da izrazimo spoštovanje do zgodovine in domovine ter da se obvežemo, da se bomo tudi v prihodnje zavzemali za Prekmurje in ga spoštovali. Ta glas domoljubja naše občine ob tem državnem prazniku bo gotovo jasen, srčen in ponosen.«



Andreja Sever, ki vodi pripravo kulturnega programa na slovesnosti, je dodala, da bo na prireditvi predstavljeno domoljubje, občutenje slovenstva ljudi, ki so živeli tu in ki sedaj živijo tu. Nekoliko bolj bodo osvetlili lik Jožefa Klekla starejšega, prestavili pa bodo tudi njegovo knjižnico, katera hrani izredno bogato dediščino. Najstarejša knjiga nosi letnico 1512, okrog tristo knjig pa je bilo tiskanih pred letom 1900. Pripravili so pester kulturni program. Predsednica Prekmurskega društva generala Maistra Črenšovci Mateja Zelko je dodala, da bodo ob devetem domoljubnem kolesarjenju organizirali še akcijo kupim in izobesim slovensko zastavo.

Kaj prinaša Jenamena fest?

Predsednik Kulturno-turističnega društva Črenšovci Damijan Hozjan je povedal, da so tudi letos pripravili pester program tridnevnega Janemena festa, ki se bo začel v četrtek, 18. avgusta. Organizirali bodo počitnice za otroke, rezbarsko in slikarsko kolonijo, predstavitev knjige Moja herbija, nogometne tekme ekip novinarjev, občinskih uprav in obrtnikov ter gledališke predstave za otroke in odrasle. Nastopili bodo Moški vokalni kvintet Aeternum, ob večerih pa bodo za zabavo poskrbeli Ansambel Saše Avsenika (v petek) ter Larisa Sreš in skupina Avantura (v soboto). V soboto bo jenamena senje, rejli kolesarjev starodobnikov, rokomet, nogomet, balinanje, kulinarična ponudba starih jedi in drugo.

jenamena-fest, črenšovci, koncer
Niko Časar
Zadnji dan Jenamena festa so nastopili Poskočni muzikanti.

občina-črenšovci regijska-proslava jenamena-fest