vestnik

Regres konec meseca na računih upokojencev

I.B., 16. 7. 2019
Andrej Petelinsek
Aktualno

Večina upokojencev bo 31. julija skupaj s pokojninami prejela izplačan letni dodatek za leto 2019. 

Kot pojasnjujejo na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, so v znesek za pokojnine za obračun letnega dodatka upoštevani tudi znesek dela vdovske pokojnine oziroma družinske pokojnine po drugem roditelju, dodatki in razlike pokojnin k pokojnini po drugih predpisih ter znesek pokojnine, prejete od tujega nosilca pokojninskega oziroma invalidskega zavarovanja. Višina letnega dodatka se za te uživalce določi glede na skupen znesek pokojnin iz slovenskega pokojninskega zavarovanja ter pokojnin, prejetih iz tujine.
Višina letnega dodatka
Tisti, ki imajo do 470 evrov pokojnine, prejmejo 437 evrov dodatka.
Tisti, ki imajo od 470,01 do 570 evrov pokojnine, prejmejo 297 evrov dodatka.
Tisti, ki imajo od 570,01 do 670 evrov pokojnine, prejmejo 237 evrov dodatka.
Tistik, ki imajo od 670,01 do 810 evrov pokojnine, prejmejo 187 evrov dodatka.
Tisti, ki imajo več kot 810 evrov pokojnine, pa prejmejo 127 evrov dodatka.


Če upokojenci prejemajo slovensko pokojnino v sorazmernem delu, potem tudi letni dodatek dobijo izplačan v sorazmernem delu. Večina upokojencev bo letni dodatek prejela 31. julija. Če pa ste med tistimi, ki prejemate tudi pokojnino iz tujine in zavod ni pravočasno prejel podatke o višini te, boste letni dodatek dobili izplačan do konca tekočega leta. Če zavod podatkov o višini pokojnine iz tujine ne bo prejel do 30. septembra, bo letni dodatek izplačan do konca leta v višini 127 evrov ali manj, če uživalec prejema pokojnino, odmerjeno v sorazmernem deležu.
Tisti, ki boste pravico do pokojnine ali ustreznega nadomestila iz invalidskega zavarovanja pridobili po juliju 2019, boste pripadajoči del letnega dodatka prejeli skupaj z izplačilom prve pokojnine ali prvega nadomestila.


Letni dodatek bodo konec meseca dobili tudi tisti, ki prejemajo nadomestila iz invalidskega zavarovanja. Če višina nadomestila ne presega 670 evrov, ste upravičeni do 237 evrov letnega dodatka. Tisti, ki prejemajo od 670,01 do 810 evrov nadomestila, do 187 evrov, če pa prejemate več kot 810 evrov nadomestila, pa 127 evrov.

Epa
Upokojenci bodo konec meseca prejeli regres. 
upokojenci regres izplačilo