vestnik

Upadanje prašičereje se nadaljuje

Vestnik, 21. 2. 2021
Miha Šoštarič
Lani se je v Sloveniji redilo najmanj prašičev od leta 1991.
Aktualno

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije smo 1. decembra lani redili manj prašičev in perutnine kot pred letom dni, več pa goved.

Kot kažejo začasni podatki, smo redili približno 11 tisoč manj prašičev, približno 305 tisoč manj perutnine in približno 2 tisoč več goved. Z rejo govedi naj bi se v začetku lanskega decembra ukvarjalo približno 29 tisoč kmetijskih gospodarstev, ki so skupno redila približno 485 tisoč glav govedi, kar predstavlja en odstotek več kot 1. decembra 2019. 

noršinci, kmetija-cigüt, kmetijstvo, govedoreja, krave
Nataša Juhnov
Reja govedi se je v lanskem letu nekoliko povečala.

Približno 22 tisoč kmetijskih gospodarstev je redilo krave, skupno so jih redila približno 167 tisoč, še kažejo podatki.

Manj prašičev kot pred letom dni

Po podatkih SURS-a se je z rejo prašičev 1. decembra lani ukvarjalo približno 21 tisoč kmetijskih gospodarstev, kar je približno 1700 manj, kot leto prej. Kmetijska gospodarstva so tako skupno redila približno 229 tisoč prašičev, kar je za približno štiri odstotke manj, kot leta 2019. Število prašičev se je tako lani v primerjavi z letom prej ponovno zmanjšalo, dolgoletno upadanje prašičereje pa se tako še nadaljuje. 

tropovci, miran-rengeo, industrijska-konoplja, kmetovalec, prašičereja, kmetijstvo
Nataša Juhnov
Prašičereja.

Lani se je v Sloveniji redilo najmanj prašičev po letu 1991. 

prašiči goveda