vestnik

Re:Pannonia: Bi posneli svojo skladbo ali film?

Vida Toš, 4. 7. 2018
Vida Toš
Udeleženci treh delavnic za mlade na festivalu v Križevcih.
Aktualno

Trije tabori, kiparska kolonija, koncerti ter filmski, kulinarični in še kakšni večeri. 

Glavni motor kolonije in tudi letošnjega, prvega festivala z istim imenom “Re:Pannonia”, je Društvo 29 a iz Logarovec v občini Križevci pri Ljutomeru. To je lani poleti v Križevcih izvedlo dva tabora za osnovnošolske otroke - glasbenega in filmskega - in istočasno mednarodno kiparsko kolonijo.


Letos je Re:Pannonia zrasla v festival; dvema taboroma so dodali še medijskega, udeleženih otrok je več. Prav tako je več sodelujočih umetnikov na kiparski koloniji, predvsem pa so organizatorji - omenjeno društvo je povezano z Zvezo za tehnično kulturo Slovenije, občino Križevci in drugimi partnerji - pripravilo teden dni dolg program. In v njem koncerte, večere poezije, filmske projekcije, kiparske delavnice za otroke, pa tudi športne dogodke, kulinarične večere in še kaj.


Vodja taborov, Marko Wolf: “Lani smo organizatorji videli, da je v takih dogodkih potencial, saj jih ni. To namreč ni komerciala, vsi dogodki imajo vsaj malo neke umetniške vrednosti in kar je najpomembnejše - poudarek je na mladih. V Sloveniji namreč sploh ni nekih tehničnih medijskih vsebin na nekem nivoju, pa da potem otroci naredjo nekaj oprijemljivega, nek konkreten izdelek. Taka je recimo avtorska glasba, pa snemanje filma; vidijo se, vadijo, s tem, da težimo k minimalno teorije in čim več prakse. Izogibamo se teoretičnemu ‘poučevanju’ in na taborih damo izrazit poudarek konkretnemu delu: glasbi, filmu, medijskemu delu.”

537d11194e47548ea2779b17a219f690
Repannonia Festival
Medijski tabor.


Hana Bevk iz Kranja je udeleženka glasbenega tabora: “Lani sem prvič prišla na glasbeni tabor, ker me je zanimalo, kako nastaja filmska glasba, uživam pa tudi ob igranju. Letos sem spet tukaj, ker sem lani spoznala super ljudi, s katerimi smo se res ujeli in sem jih želela spet videti. Trenutno na taboru še ne delamo avtorske glasbe, delamo ‘coverye’ skladb. Razdelili pa smo se v dve skupini in imamo dva banda ter vsak preigrava svoje komade. Zanimivo je tudi, ker si izposojamo inštrumente drug od drugega in tako se recimo jaz zdaj učim igrati ukulele (smeh).”

a944905852504a6e00610d0567f56251
Repannonia Festival
Glasbeni tabor.


Program festivala naslednjih dni v Križevcih najdete na spodnji povezavi.


Več pa v tiskani izdaji Vestnika.

križevci pri ljutomeru Re:Pannonia festival 2018