vestnik

(Natura Mura) Obnova mokrotnih habitatov ob Muri

Vestnik, 2. 8. 2020
Mitja Ostrc
Obnavljali bodo rečne, gozdne in kmetijske površine.
Aktualno

Pred dnevi je Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko podprla projekt za obnovitev mokrotnih habitatov ob Muri ali krajše Natura Mura. Gre za najobsežnejši projekt do zdaj.

Projekt Natura Mura so pripravili Zavod RS za varstvo narave, ki je vodilni partner, Direkcija RS za vode, Zavod za gozdove Slovenije, Slovenski državni gozdovi, Občina Velika Polana in Razvojni center Murska Sobota v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor. 

V preteklosti revitalizirana mrtvica Petišovsko jezero (arhiv ZRSVN)
arhiv ZRSVN
V preteklosti revitalizirana mrtvica Petišovsko jezero.

Namen projekta obnovitve mokrotnih habitatov ob Muri je izboljšanje življenjskih razmer tamkajšnje favne in flore, prav tako bodo v okviru projekta obnovili rečno dinamiko, poplavne gozdove in mokrotna travišča vodni habitat in zagotovili varovanje pomembnih delov habitatov območja Natura 2000 in vzpostavili informacijske centre, učne poti ter interpretacijske poligone.

Vrednost projekta znaša slabih 4,6 milijona evrov, od tega bo Evropski sklad za regionalni razvoj (ESRR) prispeval dobrih 3,6 milijona evrov. Izvedba bo trajala do decembra 2023.

(avtor T....
Tine Mihelič
Vodomec, prebivalec obvodnih habitatov, ki se bodo obnavljali.

Interpretacijske točke, ki se bodo raztezale od Šentilja do Benice, pa bodo na sodoben način predstavljale zgodbo o pestri pomurski naravi in pomenu njenega varovanja, saj je območje vse bolj prepoznano (tudi v času »korone«) kot zanimiva trajnostna turistična točka. Izvedba projekta pa predstavlja tudi pomemben korak k doseganju ciljev trajnostnega razvoja Unesco Biosfernega območja Mura.

revitalizacija reka-mura natura-mura
Kaj zdaj berejo drugi