vestnik

Revma: Mama, ki več ne more dvigniti otroka; mož, ki si ne more odrezati kruha

Majda Horvat, 5. 6. 2018
Majda Horvat
Imam revno, a revma nima mene je fotografska razstava, ki govori o temni in svetli plati bolezni. Na ogled bo do 15. junija v PIŠK Murska Sobota.
Aktualno

Razstava ne prikazuje zvitih členkov, ampak življenje, ki je ob zdravljenju, precej vsakdanje. Pomembno je, da se bolniki odločijo za zdravljenje. Bolezen namreč lahko kruto poseže v življenje, na primer mlade mamice, ki več ne more dvigniti otroka ali moškega, ki si več ne more odrezati  kruha.  

V Sloveniji je od 40 do 60 tisoč bolnikov, ki zbolevajo za katero od številnih vrst revme, bolnikov z boleznimi, ki so povezane z revmo, pa kar 230 tisoč. Kar je že petina prebivalcev. "Nihče nam ne zna povedati, zakaj revma. To diagnozo smo dobili, bolezen imamo in s tem moramo živeti," je povedel Franc Špegel, podpredsednik Društva revmatikov Sloveniji.


Murskosoboška podružnica je namreč v prostorih Pokrajinske in študijske knjižnice v Murski Soboti pripravila otvoritev fotografske razstave Imam revmo, revna nima mene, ki nazorno prikazuje težave bolnikov z revmo na eni strani, in na drugi izpostavlja optimizem in njihovo polnost življenja. "Razstava ne prikazuje najbolj temačnih plati bolezni, zvitih členkov ali vsega, kar se nam je zaradi bolezni v življenju spremenilo, na primer težav zaradi poklica, ki ga opravljamo ali tega, da se je zaradi bolezni spremenil odnos do nas nekaterih prijateljev, ampak da lahko vsak, ki zboli, stopi iz krize v novo stanje," je povedal vodja murskosoboške podružnice Ivan Recek.


Namen razstave, katere avtor je Tonči Hozjan, in ki je bila na ogled že v več krajih po Sloveniji, je prikazati simptome bolezni, ki revmatike ovirajo pri vsakdanjem življenju, hkrati pa prikazati, da bolniki kljub kronični bolečini in omejitvam, ki jih prinaša bolezen, lahko živijo aktivno življenje.

837eca5daa10916bf9875dc2b3ffebc0
Majda Horvat
Ivan Recek, vodja murskosoboške podružnice Društva revmatikov Slovenije: Vsak, ki zboli lahko stopi iz krize v novo stanje.


To je namreč poleg sodobnih načinov zdravljenja zelo pomembno pri vsakdanu bolnikov z vnetnimi revmatičnimi obolenji

d452ecdf8ddcfc9a68947956306b6330
Majda Horvat
Za marsikoga je dobro, da se vrata knjižnice sama odpirajo. Da je tako, je poskrbela murskosoboška občina.


V Sloveniji je vsem bolnikom z revmo omogočen dostop do sodobnega zdravljenja in bioloških zdravil, kar jo uvršča v sam vrh v Evropi, in zaradi česar je bolnikom veliko bolje kot marsikje drugje, je poudaril Špegel. Ob tem pa je vendar pomembno, da se bolniki odločijo za zdravljenje in da imajo zaradi bolezni psihično podporo, je poudarila Mira Nemec iz murskosoboške enote URI Soča. Kajti, če tega ni, lahko zbolijo še drugače. Bolezen namreč lahko kruto poseže v življenje, na primer mlade mamice, ki več ne more dvigniti otroka ali si zavezati vezalk, ali moškega, ki si več ne more odrezati kosa kruha. Nemčeva je ob tem poudarila pomen gibanja, ki je dobro zaradi bolezni in tudi nasploh v življenju. Zahvalila se je tudi za vse dobre predloge, ki so jih člani društva revmatikov dajali na Svetu za invalide.

4345868b448d7ef03fc56294a56c006f
Nataša Juhnov
Revmatiki so predlagali nižji parkomat na parkirišču pri bolnišnici, da ga lahko dosežejo, ne samo oni, ampak vsi, ki težko visoko dvignejo roko.

Ta deluje v murskosoboški občini v okviru projekta Občina po meri invalidov, v njem pa je društvo revmatikov sokoordinator.

revma razstava MURSKA SOBOTA