vestnik

Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča: Revnim plačila ne odpisujejo povsod

Majda Horvat, 19. 2. 2022
Jure Kljajić
Pomurje. Slika je simbolična.
Aktualno

Čeprav gre za ljudi, ki težko živijo, se ministrstvo za delo, družine, socialne zadeve in enake možnosti z vprašanjem, kako ti plačujejo davek za nepremičnine, ne ukvarja.

Marija je stara 80 let in še kakšno zraven, in čeprav ji zdravje vse bolj peša, še vedno lahko poskrbi zase, a vse težje za hišo, v kateri živi sama, in težko poravnava vse stroške, ki jih ima. Otroci so se odselili, mož ji je umrl že pred leti, sama pa ima skromne prejemke. Nikoli ni bila zaposlena, ampak je, kakor marsikatera ženska na vasi v preteklosti, delala na majhni kmetiji ter skrbela za otroke. Mož je nekaj let delal v Avstriji, nato pa se tudi sam vrnil domov.

Življenje zdaj jemlje takšno, kot je, in si pomaga, kakor ve in zna, tudi s tem, da uveljavlja olajšave, do katerih je upravičena. Vsako leto v januarju se napoti k dobremu človeku v vasi, da ji sestavi vlogo za oprostitev plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ), to pa potem skupaj z dokazilom, da je prejemnica varstvenega dodatka, kot priporočeno pošiljko pravočasno pošlje na občinsko upravo Občine Lendava, katere občanka je.

Plačilni nalog za upravno taks

Nikoli doslej njene prošnje niso zavrnili, jo je pa letos vznemirilo, ko je z občine prejela dopis, da mora v 15 dneh poravnati upravno takso v višini 22,6 evra, in sicer 4,5 evra za prejeto vlogo in 18,1 evra za izdano odločbo. V dopisu, ki ga je prejela, je bilo tudi navedeno, da če upravne takse ne bo plačala, bo ta znesek skupaj z zamudnimi obrestmi izterjala Finančna uprava Republike Slovenije.

S tem dopisom o plačilnem nalogu je znova obiskala svojega pomočnika, saj ni mogla razumeti, zakaj mora plačala teh 22 evrov, če pa je vendar prosila za pomoč zato, ker je revna. Ta ji je prebral še spodnje vrstice na dopisu ter pojasnil, da lahko zaradi slabega premoženjskega stanja zaprosi še za oprostitev plačila upravne takse, kar sta tudi storila.
A tega, zakaj imamo v državi tako nerazumne in zapletene uradniške postopke za povsem preproste zadeve, si ni znal pojasniti niti sam.

Oprostitev plačila NUSZ za socialno ranljive skupine (prejemnike socialne pomoči) po občinah
Vestnik.si
Oprostitev plačila NUSZ za socialno ranljive skupine (prejemnike socialne pomoči) po občinah

Eno ministrstvo zgolj razlaga 

Pametnega odgovora glede teh postopkov nimajo niti na ministrstvu za javno upravo. »Za politike ravnanja s prejemniki pravic iz javnih sredstev so odgovorna resorna ministrstva. V tem primeru ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ), ki je določilo kriterije, kdo je zaradi socialnega položaja oproščen plačila takse,« so nam sporočili z ministrstva za javno upravo. Pojasnili so tudi, da je bilo v zakonu o upravnih taksah (ZUT) zapisano splošno pravilo, da so plačila upravnih taks oproščeni prejemniki denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka in nadomestila za invalidnost, pa tudi tisti, ki izpolnjujejo pogoje za omenjene pravice, a jih ne uveljavljajo.

»Občine se o plačilu in višini upravne takse ravnajo po določilih ZUT in taksne tarife. Zavezanec vlogo za oprostitev plačila NUSZ skupaj z vlogo za oprostitev plačila takse vloži na občinski upravi občine, na območju katere leži nepremičnina, brez plačila upravne takse. V ugotovitvenem postopku pa bo nato odločeno, ali je zavezanec lahko oproščen omenjene obveznosti,« so še zapisali v odgovoru.

Ministrstvo torej pravila samo razlaga, prav tako se ne vtika v to, ali občine svojim občanom zaradi slabega materialnega položaja odpišejo plačilo NUSZ ali ne. Razlike v položaju ljudi na osnovi kraja prebivanja so torej očitne.

Drugo ministrstvo ni »pristojno«

In kaj o vsem tem pravijo na MDDSZ? Je morda ministrstvo dalo kakšno strokovno priporočilo občinam, ki bi ga te lahko upoštevale pri pristopu glede plačila nadomestila za prejemnike pravic iz javnih sredstev.

»Urejanje nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča ne sodi v našo pristojnost, zato tega ne moremo komentirati,« so odgovorili z ministrstva in dodali, da je njihovo področje dela zagotavljanje sredstev za preživetje, če je oseba oziroma družina materialno ogrožena. »Če ima oseba/družina izredni strošek, zaradi katerega se lahko znajde v položaju materialne ogroženosti, lahko zaprosi za izredno denarno pomoč in s tem pokrije ta dodatni strošek.«

Z navedeno problematiko se ne srečujejo niti v Centru za socialno delo Pomurje, da bi se ranljive skupine oseb v zvezi s tem obračale na njih, nam je sporočila Sandra Fekonja, direktorica centra, in tudi s pristojnega ministrstva niso dobili nobenih usmeritev ali navodil glede tega. »Se pa strinjam, da so ti postopki zlasti za starejše lahko precej zapleteni in bi bilo smiselno najti neko rešitev, s katero bi se jim približali. Občasno najbolj ranljive skupine oseb, ki ne zmorejo plačati nadomestila, niso pa upravičene do oprostitve, v ta namen zaprosijo za izredno denarno socialno pomoč.«

socialna-stiska pomurje davek