vestnik

(ROGAŠOVCI) Prioriteta ostaja nadgradnja vodovoda, Če bo treba, bodo katero od načrtovanih investicij tudi črtali

D. N., 26. 3. 2022
Nataša Juhnov
Edvard Mihalič: »Prioriteta občine ostaja vodovod, vendar se bojim, da bo za to potreben še kakšen rebalans proračuna, saj cene materiala naraščajo.«
Aktualno

Letos bodo na Pertoči zgradili prvo skakalnico od treh načrtovanih.

Svetniki Občine Rogašovci so potrdili rebalans proračuna za letošnje leto, potem ko so se glede na veljavni proračun spremenili tako načrtovani prihodki kot odhodki. Prihodki so se povečali za 322 tisoč evrov in so predvideni v skupni vrednosti 6,1 milijona evrov. Za 876 tisoč evrov so se povečali tudi odhodki in znašajo 7,1 milijona evrov. Kot je pojasnila računovodkinja Dragica Tomovič, je bil rebalans proračuna nujen zaradi vključitve nekaterih novih projektov oziroma investicij.

Rogašovska občina želi v tem letu zgraditi pločnik v zgornjem delu naselja Ropoča. Vrednost projekta je 108 tisoč evrov. Prav tako bodo vzpostavili pločnik od pokopališča do Ledave pri Svetem Juriju, celotna vrednost projekta je 74 tisoč evrov. Občinski svet je potrdil tudi postavitev kolesarskih počivališč v Sotini, Nuskovi in Večeslavcih v skupni vrednosti 15 tisoč evrov, prav tako bodo v Sotini uredili javno razsvetljavo ter parkirišče pri pokopališču. Skupna vrednost obeh projektov je 110 tisoč evrov. V letošnjem načrtu razvojnih programov je med večjimi naložbami predvideno še sofinanciranje nabave gasilskega vozila Prostovoljnega gasilskega društva Sveti Jurij v višini 70 tisoč evrov, ureditev odvajanja meteorne vode v Nuskovi v skupni vrednosti 27 tisoč evrov, ureditev parkirišča v Fikšincih v skupni vrednosti 59 tisoč evrov, lastna proračunska sredstva pa bodo v tem letu namenili tudi za gradnjo športno-rekreacijskega centra Rogašovci v višini 86 tisoč evrov in za skakalni center Pertoča v višini 56 tisoč evrov. Kot je pojasnil župan Edvard Mihalič, bodo letos zgradili le eno skakalnico od predvidenih treh.

rogašovci, vodovod-sistem-b, voda
Nataša Juhnov
Slika je simbolična.

Enainsedemdeset tisoč evrov lastnih sredstev bodo namenili tudi za ureditev večnamenskih učnih prostorov Osnovne šole Sveti Jurij. Vrednost celotnega projekta je 420 tisoč evrov, od tega bodo letos dobili 250 tisoč evrov iz državnega proračuna, v prihodnjem letu pa še 77 tisoč evrov. Urejati bodo začeli kanalizacijo v romskem naselju Pertoča, za to investicijo bodo letos namenili 57 tisoč evrov lastnih sredstev, prihodnje leto pa 150 tisoč evrov. Celotna investicija je vredna 520 tisoč evrov, preostalo bodo prejeli iz državnega proračuna.

»Prioriteta občine seveda ostaja vodovod, vendar se bojim, da bo za to potreben še kakšen rebalans proračuna, saj cene materiala naraščajo. Pogodba z izvajalci del je sklenjena s fiksnimi cenami, vendar je treba, če se cena materiala poveča za več kot 10 odstotkov, razliko nad temi odstotki pokriti. To razliko pa mora izvajalcu pokriti naročnik projekta,« je na zadnji seji dejal župan. Dodal je, da bodo, če bo treba, katero od načrtovanih investicij tudi črtali in denar raje namenili za nadgradnjo vodovoda. 


rogašovci občina naložba