vestnik

Rok za oddajo davčnih obračunov podaljšan do konca aprila

Vestnik, STA, 30. 3. 2021
Arhiv Svet24
Finančni urad Republike Slovenije.
Aktualno

Čeprav zakonske podlage ni, so na Finančni upravi RS (FURS) rok za oddajo davčnih obračunov za leto 2020 prestavili za mesec dni. Rok se sicer vsako leto izteče 31. marca, vendar letos računovodje zaradi zahtevnejših postopkov, ki so jih povzročili protikoronski ukrepi, že nekaj časa pozivajo k njegovemu podaljšanju.

Naj se rok za oddajo letnih poročil Ajpesu in davčnih obračunov finančni upravi tako kot lani tudi letos podaljša, so računovodje in panožne zveze prosili že nekaj mesecev in na finančnem ministrstvu so najprej trdili, da tokrat podaljšanje ni predvideno, sredi marca pa je vlada vseeno sprejela odločitev, da se rok prestavi na konec aprila. Rešitev je sklenila zapisati v novelo zakona o izvrševanju proračuna, ki jo je državni zbor minuli petek tudi sprejel. Vendar pa v uradnem listu še ni objavljena. Bistveni del novele zakona, to je izvzetje investicij v Slovensko vojsko iz omejitev pri prevzemanju obveznosti v breme proračuna, je namreč sporen za del opozicije. Poslanci Levice so tako v soboto začeli zbirati podpise za zahtevo za razpis referenduma.

Vseeno so na FURS v svojem informacijskem sistemu eDavki rok za oddajo omenjenih obračunov prestavili na 30. april. To pomeni, da lahko zavezanci obračuna davka od dohodkov pravnih oseb ter akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti oddajo do konca aprila, so sporočili danes. Odgovor, ali bodo morda podobno ravnali na Ajpesu, še ni znan. Državna sekretarka na finančnem ministrstvu Kristina Šteblaj je sicer v petek v državnem zboru povedala, da je bilo kar veliko letnih poročil že oddanih.

podjetja finance
Kaj zdaj berejo drugi