vestnik

Rok za predložitev davčnih obračunov in oddajo letnih poročil podaljšan

Vestnik, 18. 3. 2020
Arhiv
Rok za predložitev davčnih obračunov in oddajo letnih poročil za davčne zavezance se podaljšuje do 31. maja 2020.
Aktualno

Vlada Republike Slovenije je na včerajšnji dopisni seji sprejela Zakon o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju za obravnavo v državnem zboru po nujnem postopku. Z zakonom je bilo sprejeto, da se rok za predložitev davčnih obračunov in oddajo letnih poročil za davčne zavezance podaljša, in sicer do 31. maja 2020.

Z zakonom se tako zamikajo roki za predložitev davčnega obračuna akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti in davčnega obračuna davka od dohodkov pravnih osebe ter rok za oddajo letnih poročil Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (AJPES) za leto 2019. Rok za oddajo omenjenega je tako z 31. marca 2020 premaknjen na 31. maj 2020. 

S tem zakonom se zamika skrajni rok za sestavo informativnega izračuna dohodnine za leto 2019, in sicer na najpozneje 30. junij 2020. Tudi zato se rok za vložitev napovedi za odmero dohodnine davčnim zavezancem rezidentom, ki jim informativni izračun dohodnine za leto 2019 ne bo vročen do 15. julij 2020, zamika do 31. avgusta 2020. 

Kot so še sporočili z Ministrstva za finance, se drugi sklop rešitev, ki jih omenjeni zakon prinaša, nanaša na področje proračuna. Da bi se lahko zagotovila dodatna sredstva za nujne ukrepe, povezane z epidemijo, bo vlada lahko zadržala izvrševanje posameznih proračunskih izdatkov, ki ne predstavljajo zakonsko določenih nalog, za čas do sprejema rebalansa letošnjega proračuna. Tudi zato je določen nov rok, v katerem mora vlada DZ predložiti rebalans državnega proračuna. To mora storiti najkasneje v devetdesetih dneh po prenehanju izrednih razmer.

Thinkstock
Rok za predložitev davčnih obračunov in oddajo letnih poročil za davčne zavezance se podaljšuje do 31. maja 2020.
ajpes letna-poročila
Kaj zdaj berejo drugi