vestnik

Romi: Temperamentna glasba, Gypsy burger in poletni večeri 

Jože Gabor, 21. 8. 2018
Jože Gabor
Romski festival v Lendavi. 
Aktualno

S koncertom romske glasbene skupine iz Madžarske Kanizsa Csillagai na letnem odru lendavske gledališke in koncertne dvorane so se sinoči začeli glasbeni večeri Festivala romske kulture in kulinarike. Nastopili so z romsko glasbo iz različnih območij madžarske in sosednjih držav.

Večere v Lendavi bodo v naslednjih treh dneh z glasbo popestrili še prekmurski romski glasbeniki Romano glauso iz Pušče s plesno skupino Romano Jilo iz Dolge vasi.


df6731bf6fa3eb0970a8e6c41d9b45e9
Jože Gabor
Organizator je Romsko kulturno društvo Romnji.


Nastopila bo tudi slovenska glasbena skupina Šukar, ki igra predvsem romsko glasbo, ki izvira iz vzhodne in jugovzhodne Evrope. Glasbene večere Festivala romske kulture in kulinarike pa bo v četrtek zaključil Bojan Ristić Brass Band iz Srbije, 11-članska zasedba vsestranskih glasbenikov, večkratni zmagovalci na festivalu Guča. Iz njihovih trobent zveni balkanska tradicionalna glasba.

3423e12fe99571d5a15706de0366931e
Jože Gabor
Namen tovrstnih večerov je lokalni skupnosti in gostom od drugje predstaviti romsko kulturo in kulinariko.


fb2df794b930e5faf854139cd1bc54ce
Jože Gabor
Predstavili bodo tudi tradicionalno romsko kulinariko in v sklopu tega tudi novo jed Gypsy burger.


Namen je lokalni skupnosti in gostom od drugje predstaviti romsko kulturo in kulinariko, je povedala vodja organizacije festivala Nataša Horvat: »V sredo bomo zato pri letnem odru gledališke in koncertne dvorane pripravili še predstavitev tradicionalne romske kulinarike, tako naših krajev, kakor tudi od drugje.


492a99ff08f8e92bb5fc8fcc68c58e9a
Jože Gabor
Romska glasba je zelo temperamentna.

Predstavili bomo tudi novo jed, ki temelji na tradicionalni romski kulinariki Gypsy burger. Seveda bodo te jedi lahko obiskovalci tudi poskusili. Take dogodke želimo organizirati tudi v prihodnje, saj mislim, da so zelo pomembni za multikulturno sožitje v lokalni skupnosti. Pa tudi glasba je zelo temperamenta in ji mnogi radi prisluhnejo.«
V okviru festivala bodo v četrtek še v romskem naselju Dolga vas odprli večnamenski prostor. Organizator je Romsko kulturno društvo Romnji, festival pa so pripravili v sodelovanju z Ljudsko univerzo Lendava, občino Lendava, Zvezo za razvoj romske manjšine Preporod, Klubom študentov Lendava in Romskim akademskim klubom.

romski festival lendava romi gypsy burger