vestnik

Romska manjšina eden od temeljev medkulturne Slovenije

Vida Toš, 7. 4. 2018
Nataša Juhnov
Cerar je med drugim dejal, da lahko prav s sodelovanjem uresničimo izboljšanje položaja romske skupnosti na vseh ravneh življenja.
Aktualno

Osrednja slovesnost ob svetovnem dnevu Romov v Murski Soboti

Danes je svetovni dan Romov, ki ga praznujejo Romi po vsem svetu, tudi v Sloveniji in Prekmurju. Ob tem so, kot tudi prejšnja leta, pripravili osrednjo slovesnost v Gledališču Park v Murski Soboti.
Letos so svoj praznik, kot je povedal predsednik Zveze Romov Slovenije, Jožek Horvat Muc, posvetili tisoči obletnici množičnega prihoda Romov iz Indije v Evropo. Muc: “V Indiji so želeli Rome zasužnjiti in pomuslimaniti, zato so začeli množično bežati. Sicer nekateri zapisi kažejo, da so prišli Romi v Evropo že v četrtem stoletju, pa tudi še v 17. in 18. stoletju. Ampak ta tisoča obletnica romskega eksodosa iz Indije obeležuje tisti najbolj množičen prihod naših prednikov v Evropo.”

Muc pravi, da lahko eksodos Romov aktualiziramo in jih primerjamo z današnjimi begunci: “Tudi naši predniki so bežali, a ta pot je bila dolga, res dolga, tudi časovno. Niso oni šli iz Indije in čez mesec dni že prispeli v Evropo. To je trajalo desetletja. Ena od poti je Rome recimo peljala čez Grčijo, a tam so se ustavili za kar nekaj časa in šele potem šli naprej. Danes je drugače, tukaj je diplomacija, meje, tehnologija obstaja; takrat biti begunec je bilo čisto drugače.”

Slavnostni govornik v dvorani Park pa je bil predsednik slovenske vlade, Miro Cerar. Ta je nocoj - po tem, ko se je cel popoldan mudil v Pomurju in si najprej ogledal, kako postavljajo paviljon EXPO, gradijo južno obvoznico mimo Murske Sobote in obiskal RIS v Rakičanu - spregovoril tudi na večerni slovesnosti ob svetovnem dnevu. Med drugim je zbranim povedal, da predstavlja romska etnična manjšina pomemben del slovenske družbe: “Romska manjšina s svojo kulturo in jezikom, skupaj z italijansko in madžarsko narodno manjšino, tvori temelj medkulturnosti v Sloveniji.”
Naštel je, kako so poizkušali sprejeti številne ukrepe za izboljšanje položaja romske skupnosti pri nas in zaključil: “Strateški dokumenti in projekti so dobro zasnovani in oblikovani v dobrobit romske skupnosti. Poudarjajo sodelovanje med vsemi: med državno in lokalno ravnijo ter romskim in neromskim prebivalstvom. Prav s sodelovanjem pa lahko izboljšanje položaja romske skupnosti na vseh ravneh življenja tudi uresničimo.”