vestnik

RTV prispevek plačuje 608.000 gospodinjstev, vsak s svojimi željami 

Ines Baler, 8. 6. 2018
Ines Baler
Jožek Horvat Muc je pomurske dopisnike pohvalil za poročanje o romskih temah.
Aktualno

V okviru dogodka RTV Slovenija na obisku: varuhinja sprašuje in odgovarja je potekala okrogla miza o delovanju javne radiotelevizije. Sodelujoči pa so odgovarjali tudi na vprašanja in kritike bralcev. 

Na okrogli mizi so sodelovali varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija Ilinka Todorovski, odgovorni urednik Prvega programa Radia Slovenija Andrej Stopar, voditeljica in urednica Tednika Jelena Aščić in dopisnik iz Pomurja in Porabja Bojan Peček.Varuhinja je v lanskem letu prejela okrog 1500 odzivov na delovanje RTV servisa. Polovica se jih je nanašala na vsebino, velik del pa na to, ali so kot medij dovolj pluralni v vseh pogledih. Po mnenju Pečka je javni servis dovolj pluralen, se loči od komercialnih medijih, a kot je povedal, dostikrat premalo. Prevsem zaradi težnje po tem, da bodo do informacij prišli hitro.


cfb33c8d7eeaf109c0b167f1e9796818
Ines Baler
Ilinka Todorovski, Andrej Stopar, Jelena Aščić in Bojan Peček.


Po besedah Todorovske RTV prispevek plačuje približno 608.000slovenskih gospodinjstev, vsak pa ima predstavo o tem, kaj pravzaprav plačuje in kaj je javni interes. Kot je dejala, se vsako leto skozi programsko produkcijski načrt (PPN) oblikuje načrt, v katerem se točno napiše, koliko bo kakšnih oddaj, koliko kaj stane, ali bodo plačane pravice za športne prenose in podobno. Del denarja je namenjen tudi dopisniški mreži, kar je po Stoparjevem mnenju upravičen strošek. "Prednost dopisniške mreže je ta, da ljudje, ki živijo v tujini, poznajo tisto okolje, ljudi, se z njimi družijo in razumejo zakaj se stvari dogajajo, tako kot se," je dejal.
Eden izmed obiskovalcev je prisotnim izrazil tudi kritiko glede oglasov in naglaševanja posameznih prekmurskih krajev ter priimkov. "Po zakonu si mora RTV del denarja zaslužiti tudi na trgu," je odgovorila varuhinja in dodala, da se ti vrtijo predvsem med razvedrilnim in športnim programom, ker je takrat gledanost oziroma poslušanost tudi večja. Dobiva pa tudi vprašanja o rabi jezika, sploh v primeru napak, a po njenem mnenju je RTV steber slovenskega jezika, ki ga morajo negovati. Zaveda pa se, da napake obstajajo, zato je del denarja iz RTV prispevkov namenjen tudi izobraževanjem. Jožek Horvat Muc je kot soustvarjalec romske oddaje na RTV pohvalil pomurske dopisnike za poročanje o romskih temah, Geza Erniša, ki je član programskega sveta RTV, pa je podal razmišljanje o tem, ali je vključenih dovolj verskih tematik.


4e5b581d16a50e473df93dff031f1a1f
Ines Baler
Geza Erniša je član programskega sveta RTV.

Okrogla miza RTV SLOVENIJA