vestnik

Putinu naj bi zmanjkovalo sredstev za vojno. Tudi surovin iz Slovenije za rusko orožje?

R.Š., 26. 2. 2022
Profimedia
Ruski predsednik Vladimir Putin naj bi bil nad trenutnim razpletom invazije na Ukrajino besen.
Aktualno

Evropski poslanec Riho Terras in nekdanji estonski obrambni minister Riho Terras je na družbenem omrežju Twitter objavil domnevno poročilo o sestanku ruskega predsednika Vladimirja Putina z ruskimi oligarhi in vojaškim vrhom. Putin naj bi bil besen nad trenutnim razpletom ruske invazije na Ukrajino.

Riho Terras, evropski poslanec iz vrst evropske ljudske stranke in nekdanji estonski obrambni minister, v poročilu o sestanku, ki naj bi ga pridobil od ukrajinskih obveščevalcev, razkriva, da je Putin mislil, da bo prevzem Ukrajine lahka naloga, ki bo končana v štirih dneh. Rusija naj tako ne bi imela taktičnega načrta, ob tem pa državo financiranje vojne stane 20 milijard dolarjev na dan. Če bo Ukrajina vzdržala 10 dni, se bo Putin moral usesti za mizo in začeti pogajati, ker naj Rusija ne bi imela denarja, orožja in surovin. Celoten načrt Rusov je namreč temeljil na paniki, ki bi povzročila predajo ukrajinske vojske in pobeg predsednika Zelenskega. To pa se ni zgodilo.

Surovine za rusko orožje iz Slovenije?


Najbolj zanimivi del poročila pa pravi, da lahko Rusija naslednjo linijo orožja proizvede najhitreje v treh do štirih mesecih, a da nima za to surovin, saj je bila primarna dobava iz Slovenije, Finske in Nemčije pretrgana. Kot predvidevajo nekateri uporabniki na družbenem omrežju Twiiter, naj bi v poročilu navedene surovine za proizvodnjo ruskega orožja dobavljala družba Slovenska industrija jekla (SIJ), ki je v večinski ruski lasti. Gre sicer za največjega slovenskega prozivajalca jekla, ki je tudi v samem evropskem vrhu, država pa ima preko Slovenskega državnega holdinga 25-odsotni delež, 72-odstotni delež pa je v lasti družbe Dilon - ta pa je v lasti družine Zubicki, ki ima tesne povezave do Putina. Predsednik uprave SIJ je Andrej Zubicki, ki je tudi častni konzul Ruske federacije v Sloveniji. Slovenski zunanji minister Anže Logar je danes pozval vseh pet častnih konzulov Ruske federacije v Sloveniji, da vrnejo konzularni naziv. V SIJ so nam sporočili, da bodo uradno izjavo na to temo podali v ponedeljek, a da navedbe o proizvajanju surovin za potrebe ruskega orožja ne držijo.

Vloga Šimonke

Pomembno vlogo v SIJ ima Tibor Šimonka, po rodu Lendavčan, ki opravlja funkcijo glavnega podpredsednika družbe. Šimonka je tudi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije, ta pa je javno izrazila nasprotovanje izključitvi Rusije iz sistema SWIFT, kar naj bi bil eden izmed prihodnjih gospodarskih ukrepov zoper Rusijo. Danes so sicer v GZS sporočili, da vladi ne bodo posredovali uradnega predloga o nasprotovanju in da sprejemajo vse sankcije, ki jih bo sprejela EU. Z odločitvijo, da se Rusijo izključi iz SWIFT-a, bi bil namreč onemogočen dobršen del plačilnega prometa v Rusijo ter v obratni smeri - iz Rusije.

rusija ukrajina surovine slovenska-industrija-jekla vladimir-putin tibor-šimonka gospodarska-zbornica