vestnik

(Ruska invazija na Ukrajino) Zelenski razglasil vojno stanje za vso državo, Poljska bo odprla sprejemne centre za ukrajinske begunce

Vestnik, STA, 24. 2. 2022
Profimedija
Stanje po bombnem napadu na ukrajinsko mesto Čugujev v Harkovski regiji
Aktualno

Ruski predsednik Vladimir Putin je v času, ko so člani Varnostnega sveta Združenih narodov v New Yorku kritizirali njegove poteze do Ukrajine naznanil začetek vojaške operacije v Ukrajini. Ukrajinske vojake je pozval naj odložijo orožje, poroča AFP.

Putin je vojno naznanil na televiziji. "Odločil sem se za vojaško operacijo," je dejal in napovedal maščevanje proti vsakomur, ki se bo uprl. Ukrajince je pozval naj se ne upirajo in odložijo orožje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Ruse v ruščini neposredno pozval naj ne podprejo velike vojne v Evropi. Povedal jim je, da jim lažejo glede Ukrajine. Povedal je, da je večkrat poskušal poklicati Putina, vendar ni bilo nobenega odgovora. Putin se je odločil za vojno potem, ko so ga voditelji separatističnih ukrajinskih območij Doneck in Lugansk zaprosili za vojaško pomoč.

kijev
Reuters
Vojaška vozila na obrobju Donetska, v katerem imajo oblast separatisti.

Več eksplozij

V središču Kijeva sta zgodaj zjutraj odjeknili dve eksploziji, nato pa je bilo slišati zvoke siren reševalnih vozil, poroča AFP. Iz pristaniškega mesta Mariupol, ki je največje mesto v bližini frontne črte na vzhodu Ukrajine, poročajo o topniškem obstreljevanju. V Kramatorsku, ki je še bližje frontni črti, pa so odjeknile najmanj štiri močne eksplozije. O zvokih eksplozij poročajo tudi iz pristaniškega mesta Odesa, oddaljenega približno 600 kilometrov od frontne črte.

kijev, invazija
Reuters
Ko so navsezgodaj odjeknile eksplozije, so prebivalci začeli zapuščati Kijev.


Vojno stanje 

Zelenski je v nagovoru na Facebooku razglasil vojno stanje po vsej Ukrajini. Sporočil je, da Rusija napada "vojaško infrastrukturo" in obmejno stražo. "Brez panike, pripravljeni smo na vse, zmagali bomo," je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Medtem je sicer že govoril po telefonu z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom.

Tudi ukrajinsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so pripravljeni na "odpor proti agresorski državi" in da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da bodo ubranili ukrajinsko ozemlje. "Namen ruske ofenzivne vojaške operacije je uničiti ukrajinsko državo," je še zapisalo ukrajinsko zunanje ministrstvo. Zahodne države je pozvalo, naj "takoj" uvede nove sankcije proti Rusiji.

Harkov
Twitter
Eksplozije na območju Harkova.


O eksplozijah poročajo iz več delov države, v Kijevu so se oglasile tudi opozorilne sirene. Ljudje so se zatekli na postaje podzemne železnice, poroča AFP. Ukrajina je zaradi ruske invazije zaprla svoj zračni prostor za civilna letala.

Belorusija zanika podporo ruski vojski

Generalštab ukrajinske vojske je navedel, da ruska vojska izvaja intenzivne napade na vzhodu države, tudi na letalska oporišča v več krajih, poročajo tuje tiskovne agencije. Dodali so, da so sestreli pet ruskih letal in helikopter. Ukrajinska obmejna straža pa je sporočila, da rusko topništvo in kopenske sile izvajajo invazijo na severnih in južnih mejah. Zapisali so, da beloruske sile podpirajo rusko vojsko.

Mariupol, tanki
Reuters
Ruski tanki na poti v Mariupol na jugovzhodu Ukrajine.

"Napadi na mejne enote in nadzorne točke izvajajo s topništvom, težko opremo in lahkim orožjem," je zapisala obmejna straža. "Zaznati je tudi delo sovražnikovih sabotažnih in izvidniških skupin," so pojasnili.

ukrajina, kijev, raketa
Reuters
Ostanki ruskega izstrelka v Kijevu.

Ukrajinsko notranje ministrstvo je sporočilo, da je v ruskem obstreljevanju doslej umrlo najmanj osem ljudi. 

Zelenski je medtem govoril že z voditelji ZDA, Evropske unije, Velike Britanije, Nemčije in Poljske. "Gradimo koalicijo proti Putinu," je zapisal na Twitterju. "Takojšnje sankcije, obrambna in finančna podpora Ukrajini! Treba je zapreti zračni prostor! Svet mora Rusijo prisiliti v mir," je zapisal na Twitterju po pogovorih.

Svet obsodil napad

Številne evropske države in organizacije so že obsodile današnji ruski napad na Ukrajino, tudi slovenski premier in predsednik države. Hkrati so izrazile polno solidarnost z Ukrajino in njenimi prebivalci. 

Poljski premier Mateusz Morawiecki je v odzivu tudi zahteval hiter in odločen odgovor na ruski napad na Ukrajino. "Nemudoma moramo odgovoriti na zločinski napad Rusije na Ukrajino," je objavil na Twitterju. Dodal je, da morata Evropa in svobodni svet zaustaviti Putina. Zavzel se je tudi za sprejem najostrejših sankcij EU proti Rusiji.

harkov, ukrajinska vojska
Reuters
Ukrajinska vojska v Harkovu.


Poljska je danes tudi pozvala Nato, naj aktivira 4. člen severnoatlantske pogodbe, ki predvideva nujna posvetovanja v primeru ogroženosti katere od članic, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Varšavi so po poročanju poljske tiskovne agencije PAP tudi napovedali, da bodo v prihodnjih urah odprli osem sprejemnih centrov za ukrajinske begunce na poljsko-ukrajinski meji. Kot je sporočil namestnik poljskega notranjega ministra Pawel Szefernaker, bodo te odprli v regijah Lublinsko in Podkarpatsko na jugovzhodu države.


Na ruski napad na Ukrajino se je ostro odzvala tudi Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). "Napad na Ukrajino ogroža življenja milijonov ljudi. Gre za resno kršitev mednarodnega prava in obveznosti Rusije," sta sporočila tako generalna sekretarka Ovseja Helga Schmid kot sedanji predsedujoči Ovseju, poljski zunanji minister Zbigniew Rau. Oba sta po poročanju dpa tudi pozvala k takojšnji prekinitvi vseh vojaških dejavnosti.

Kijev, invazija
Reuters
Prebivalci množično zapuščajo Kijev. Nastajajo dolgi zastoji.


Ovse s sedežem na Dunaju je edini regionalni varnostni forum, v katerem so članice tako Rusija kot zahodne države. Več izrednih srečanj Ovseja v zadnjih dneh sicer ni prispevalo k umiritvi krize. Več sto neoboroženih opazovalcev Ovseja sicer spremlja razmere na vzhodu Ukrajine.

Odzval se je tudi Svet Evrope. Generalna sekretarka Marija Pejčinović Burić je ostro obsodila ruski napad na Ukrajino in ocenila, da gre za očitno kršitev statuta Sveta Evrope in evropske konvencije o človekovih pravicah.

"To je temna ura za Evropo in vse, za kar se zavzema," je zapisala v sporočilu za javnost SE. V sporočilu je Rusijo tudi pozvala, naj "nemudoma in brezpogojno preneha s sovražnostmi in se vrne k diplomaciji, da bi ponovno vzpostavili mir in se izognili nadaljnjim uničujočim posledicam za celotno celino". "Zaščita življenj civilistov mora ostati prednostna naloga. Vse moje misli so z Ukrajino, njenimi ljudmi in njenimi oblastmi," je še zapisala. 

rusija ukrajina vojna