vestnik

Ruska letala napadla oporišče pri Lvovu, v Kijevu priprave na spopad za prestolnico

Vestnik.si, STA, 13. 3. 2022
Reuters
Postapokaliptični prizori na obrobju Kijeva.
Aktualno

Ruske sile so davi izvedle več letalskih napadov na ukrajinsko vojaško oporišče v bližini Lvova na zahodu Ukrajine, so sporočili lokalni predstavniki. Medtem se v Kijevu pripravljajo na srdit spopad za ukrajinsko prestolnico, ki se ji Rusi vse bolj približujejo in ji grozi obkolitev, danes poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja urada ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je po navedbah AFP dejal, da je Kijev dejansko že "oblegan", vojska in prostovoljci pa se pripravljajo, da bodo mesto branili od ulice do ulice. Kijevu se ruske sile približujejo s severa, zahoda in severovzhoda. Ruske sile so medtem izvedle letalski napad na Mednarodni center za mirovne in varnostne operacije pri Lvovu, je na svojem Facebook profilu davi zapisal vodja regionalnih oblasti v Lvovu Maksim Kozicki. Kot je dodal, so na oporišče, ki leži okoli 40 kilometrov severozahodno od Lvova, izstrelili osem raket.

ukrajina, teritorialna obramba
Reuters
Urjenje pripadnikov ukrajinske teritorialne obrambe na obrobju Kijeva.

Tarča napada je bilo davi tudi letališče mesta Ivano-Frankivsk na zahodu države. Kot je na Facebooku objavil tamkajšnji župan Ruslan Marcinkiv, je šlo pri jutranjih eksplozijah "po prvih informacijah za napad na letališče".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je pozno sinoči v video nagovoru sporočil, da Rusi ne morejo zavzeti Ukrajine. "Ruski napadalci nas ne morejo zavojevati. Nimajo moči, nimajo duha. Držijo se le nasilja, le terorja, le orožja. In tega imajo veliko," je dejal Zelenski.

volodimir zelenski re 1
Reuters
Volodimir Zelenski

ukrajina rusija vojna
Kaj zdaj berejo drugi