vestnik

Ruske risanke videlo več kot 200 prleških šolarjev

Vida Toš, 7. 10. 2017
Vida Toš
V knjižnici pa so prisluhnili tudi pravljicam.
Aktualno

Splošna knjižnica Ljutomer tudi ob Tednu otroka sodeluje z Ruskim centrom iz Maribora. Za prleške šolarje in vrtičarje so pripravili teden ruskih risank iz prejšnjega stoletja. 


Knjižnica namreč že dlje časa sodeluje z Ruskim centrom iz Maribora in ta jim je tokrat podaril enajst ruskih risank, za katere imajo odkupljene pravice in so sinhronizirane v slovenščino. Gre predvsem za risanke iz 60. in 70., nekaj tudi iz 80. let prejšnjega stoletja. Tako so si - ali si bodo - otroci lahko ogledali: Krokodila Gena in Medvedka Puja iz leta 1969, Rokavičko iz 1967, še starejšo (1963) Snežne stezice, Veseli vrtiljak (1969), leta 1973 posneto risanko No, počakaj, pa Ježka v megli (1975), Mavrico (1975) in Poligon (1977) ter malo novejše Nekoč je živel pes (1982) in Break (1985).

Ob tem so po knjižnici ljutomerski knjižničarji razstavili tudi fotografije junakov iz ruskih pravljic,



knjižničarke pa otrokom pripovedujejo pravljice.

Tako si je risanke ogledalo in pravljicam prisluhnilo ter si ob tem ogledalo še ljutomersko stalno zbirko o Antonu Trstenjaku, si dalo poslikati roke ali se udeležilo čajanke več kot 200 šolark in šolarjev.


Direktorica omenjene knjižnice, Vesna Laissani: "Vsako leto ob Tednu otroka pripravimo nekaj za otroke; z Ruskim centrom pa smo povezani že od mojega prihoda v Ljutomer. Predvajali smo že ruske filme, tokrat pa smo se dogovorili za risanke, saj imajo oni izredno pester program - od tečajev, predstavitev knjig in drugega - in sicer so to risanke iz naše mladosti; 60., 70., nekaj pa tudi iz 80. let prešnjega stoletja." Otroci so vse risanke - eno so risani filmi, drugo so animirani filmi, v katerih nastopajo lutke - pravi Laissanijeva, dobro sprejeli: "Ob tem so nam dali še šestnajst uokvirjenih fotografij junakov iz risank, ki smo jih razstavili po knjižnici. To je ta teden; smo pa tistim vrtcem in šolam, ki se ta teden niso mogli odzvati, gledanje risank ponudili za kak drug termin, saj nam je Ruski center namreč risanke podaril v trajno last." Mariborski Ruski center vodita Elena in Igor Romanov; slednji je bil nekoč Putinov sodelavec, zdaj pa z ženo in hčerko že desetletje živi v Mariboru. Laissanijeva dodaja, da je omenjeni center zelo aktiven in pripravlja številne zanimive dogodke, je pa ljutomerska knjižnica zaenkrat edina iz Pomurja, ki sodeluje z njimi. Je pa preko knjižnice z njimi navezala stike in sodeuje tudi ena od sekcij ljutomerskega drušva upokojencev; ženske iz sekcije za ohranjanje kulturne dediščine so namreč izdale knjigo "tipanko" - knjigo, ki je primerna tudi za slepe in slabovizne - in jo prevedle v ruski jezik.