vestnik

Ana Breznik s fizioterapijo skrbi za uspešno rehabilitacijo živali, pomagala je že tudi zajcu in ovci

Maja Hajdinjak, 8. 6. 2023
Osebni arhiv
Ana Breznik je vse življenje vedela, da bo njeno delo povezano z živalmi.
Aktualno

Za zdaj je edina v Sloveniji, ki ponuja fizioterapijo, osteopatijo in akupunkturo za živali na enem mestu.

Ana Breznik iz Stogovec je vse življenje vedela, da bo njeno delo povezano z živalmi. Je strastna ljubiteljica konj, vzljubila jih je pri babici. Po končani osnovni šoli v Apačah je šolanje nadaljevala na gimnaziji v avstrijski Radgoni, od tam pa jo je pot vodila naprej v Nemčijo, v München in Frankfurt, na veterinarski inštitut, kjer je študirala fizioterapijo, osteopatijo in akupunkturo za živali. »Za ta poklic in šolo sem izvedela po naključju pri prijateljici, ki se profesionalno ukvarja s športnimi konji. K njej na ranč je prišla neka gospa iz Nemčije, ki mi je predstavila poklic. Zdelo se mi je fascinantno in odločitev je padla,« pove Ana Breznik. Študijski program fizioterapija in akupunktura na omenjenem inštitutu traja dve leti, prav toliko tudi študijski program osteopatija, a ju je Breznikova opravila vzporedno v dveh letih. Že nekaj mesecev po koncu izobraževanja je odprla svoje podjetje Oskrba živali Coriana, ki mu je nadela ime po svoji prvi kobili.

ana-breznik, coriana, oskrba-živali, fizioterapija, osteopatija, akupunktura
Osebni arhiv
V naboru njenih storitev so fizioterapija, osteopatija in akupunktura za živali, ponuja tudi lasersko in magnetno terapijo ter vibracijsko terapijo novafon.

Začeti svojo podjetniško zgodbo je kar težko, pove, ker je šlo za novost v tem okolju, ljudje so bili skeptični. »Potem pa jim predstaviš možnosti, pokažeš rezultate in moram reči, da je bil potem odziv zelo dober, imam že tudi nekaj stalnih strank.« V naboru njenih storitev so fizioterapija, osteopatija in akupunktura za živali, ponuja tudi lasersko in magnetno terapijo ter vibracijsko terapijo novafon. Najpogosteje zdravi s kombinacijami različnih terapij, v zadnjem času opravlja veliko akupunktur. »Ta je učinkovita pri alergijah, mišičnih in nevroloških obolenjih, v bistvu pri vseh obolenjih, ki so reverzibilna. S pomočjo akupunkture mi je uspelo pri enem od pacientov že za polovico zmanjšati odmerek zdravil proti alergijam,« pove o uspešnosti terapij.

Dela z vsemi živalmi, največ s psi in mačkami, s konji, pomagala je tudi že zajcu in ovci. Zelo tesno sodeluje z Veterinarsko postajo Gornja Radgona, kjer so ji ponudili prostor, da svoje storitve opravlja tudi pri njih, sicer pa hodi k živalim na dom. Deluje po vsej Sloveniji, najdlje doslej je bila v Kopru. »S tovrstnimi terapijami lahko odpravimo nekatere težave, ki jih mogoče veterinarska stroka ne more. Ne samo postoperativno, tudi posttravmatsko, po poškodbah je dobro, da se mišice vrnejo v svojo normalno funkcijo.« Med najzahtevnejšimi poškodbami so hrbtenične, takrat je običajno tudi okrevanje daljše, potrebnih je več terapij. Včasih zanje ne poznamo vzroka, tako da je v dosti primerih potrebna operacija, pri tistih, kjer pa operacija še ni potrebna, lahko s terapijami ohranjamo stanje. »Na veterini sem bila že zraven pri operacijah, med operacijo sem recimo delala lasersko terapijo na odprti hrbtenici, kar je bilo zelo zanimivo. Veseli me, da so na gornjeradgonski veterini naklonjeni dodatnim znanjem in so me podprli.«

ana-breznik, coriana, oskrba-živali, fizioterapija, osteopatija, akupunktura
Osebni arhiv
S tovrstnimi terapijami lahko odpravimo nekatere težave, ki jih mogoče veterinarska stroka ne more.

V načrtu ima center 

Živali lahko dolgo časa zelo dobro prikrivajo bolečino. »Ker v nasprotju z ljudmi ne morejo povedati, kaj jih boli, se moraš veliko bolj zanašati na dotik, na palpacijo telesa. V prvi vrsti je tako pomembno zelo dobro poznavanje anatomije živali, pozoren moraš biti na obnašanje, kako žival reagira na kakšen dotik …« Ko žival prvič pride na terapijo, je po navadi prisotnega malo strahu, potem pa se že med terapijo vidi, kako se sprosti – mačke predejo, psi zehajo, na ta način vidiš, da se pri živali nekaj dogaja, da je to nekaj dobrega. »Da terapije pomagajo, se najbolj vidi po tem, ko na drugo, tretjo terapijo pridejo že z velikim veseljem,« pove sogovornica. 

Ana Breznik je za zdaj edina v Sloveniji, ki ponuja fizioterapijo, osteopatijo in akupunkturo za živali na enem mestu. Posamezna področja sicer pokriva že nekaj posameznikov po Sloveniji, a za zdaj so še vsa v povojih. »Lahko bi ostala v Nemčiji, a sem se odločila, da ponudim te storitve raje tukaj in tako naredim korak naprej na tem področju,« pove sogovornica. V tujini so vse omenjene storitve za živali že zelo razvite, v Nemčiji je recimo rehabilitacija živali po operaciji že avtomatično vključena v obravnavo, medtem ko se pri nas na to še kar pozablja.

V prihodnosti si želi v domači občini odpreti rehabilitacijski center tako za konje kot za male živali, kjer bi poleg že omenjenih terapij lahko ponudila še hidroterapijo, ki je za področje rehabilitacije zelo praktična. Pri hidroterapiji živali nekaj časa hodijo po tekočem traku v vodi. Na ta način se razbremenijo sklepi, delati morajo mišice in tako pomagamo živali pri rehabilitaciji. »Želela bi imeti tudi predavanja o prepoznavanju bolečin pri živalih in čem podobnem tako za stranke kot sicer. Imam pa tudi načrt, da se v prihodnosti priučim še homeopatije in bom lahko ponudila še to storitev,« je za konec del svojih načrtov razkrila Ana Breznik.

Osebni arhiv
Dela z vsemi živalmi, največ s psi in mačkami, s konji, pomagala je tudi že zajcu in ovci.
živali ana-breznik fizioterapija