vestnik

S forenziko do podatkov iz nesreč

Andrej Bedek, 28. 9. 2017
Andrej Bedek
Na poligonu murskosoboškega Centra varne vožnje so bili prikazani poskusni trki vozil in odčitavanja podatkov iz nesreč. 
Aktualno

Pri analiziranju prometnih nesreč in odkrivanju goljufij vozil je zaradi hitrega razvoja vozil uporaba orodij za digitalno forenziko postala nujna

Diplomirani inženir prometaJože Škrilecse je specializiral za digitalno forenziko podatkov v avtomobilih.S pomočjo Boscheve programske opreme odčitava podatke iz računalnikov razbitih avtomobilov, danes pa so bili pod Škrilčevim vodstvom na poligonu murskosoboškega Centra varne vožnje prikazani poskusni trki in odčitavanja podatkov s sistema EDR z uporabo orodja Bosch CDR, podatki in poškodbe na vozilih pa so bili posebej banalizirani in predstavljeni.

e107182e2d3c1a0cf1f0a710f7511095
Andrej Bedek
Na poligonu murskosoboškega Centra varne vožnje so bili prikazani poskusni trki vozil in odčitavanja podatkov iz nesreč.


»Pri analiziranju prometnih nesreč in odkrivanju goljufij vozil je zaradi hitrega razvoja vozil uporaba orodij za digitalno forenziko postala nujna. Uporaba orodja za digitalno forenziko vozil je prihodnost za rekonstrukcije prometnih nesreč in za odkrivanje prevar pri zavarovalnicah. Standardne metode rekonstruiranja prometnih nesreč imajo namreč svoje omejitve. EDR/CDR – zapisovalnik dogodkov z avtomobilom – je bil kot dokaz že sprejet na sodiščih.

398902595434838c26346e8cf299293e
Andrej Bedek

Implementacija EDR bo postala ključna za analize in rekonstrukcije prometnih nesreč in odkrivanje fingiranih prometnih nesreč. EDR bo pomagal pri razumevanju, zakaj je do prometne nesreče prišlo in tako se bodo prav tako lahko uvajali novi ukrepi za izboljšanje prometne varnosti,« je razloge za četrtkovo demonstracijo naštel prometni strokovnjak.

trki vozila poligon nesreča