vestnik

S humanitarno večerjo in avkcijo umetniških del bodo zbirali sredstva za otroke s posebnimi potrebami

I. B., 20. 3. 2023
Ines Baler
Predstavitev dobrodelne prireditve v Beltincih.
Aktualno

Zavod za turizem, kulturo in šport Beltinci v sodelovanju z beltinsko občino in kuharskim mojstrom Jožefom Oselijem v soboto, 25. marca, pripravlja humanitarni dogodek za otroke s posebnimi potrebami.

Začetek dobrodelnega dogodka bo ob 18. uri v kulturnem domu Beltinci. Obiskovalci si bodo najprej ogledali 19 panojev, na katerih bodo fotografije iz knjige kuharskega mojstra z naslovom Uresničil sem sanje. Gre za sklop treh knjig, ki jih je Oseli ustvaril v zadnjih štirih letih in govorijo o njegovem življenju. Prva knjiga je namenjena opisu življenjske poti, druga vsebuje 500 izbranih receptov, v tretji pa avtor piše o potovanjih po 26 državah. Jožef Oseli je znan po dobrodelnosti, saj že desetletje sodeluje s Centrom za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič, kjer veliko kuha z otroki, je tudi član komiteja Svetovni šefi brez meja in je zadolžen za pripravo gala večerij, na katerih zbirajo dobrodelna sredstva za prizadete v naravnih nesrečah po svetu. Še posebno pa ga veseli delo in pomoč otrokom s posebnimi potrebami. 

beltinci, dobrodelna-prireditev, predstavitev
Ines Baler
Predstavitev dobrodelne prireditve v Beltincih.

Oseli je bil lani avgusta navdušen nad ulico okusov, ki je v Beltincih potekala ob občinskem prazniku, in na kateri so se krajevne skupnosti predstavljale z lokalno kulinariko. Takrat se je o pripravi dobrodelnega dogodka pogovarjal z županom Markom Viragom, še pred tem, na Büjraških dnevih v Ižakovcih, je beseda o tem tekla z direktorico Zavoda Gabrijelo Küzma. Kot je povedala Küzmova, so se naposled odločili, da bo dogodek marca, ker takrat tudi zaznamujemo materinski dan. "Radi se poistovetimo s humanitarnostjo v naši občini, ker radi govorimo, da tukaj živijo pridni in delovni, ljubeznivi ter dobrotljivi ljudje," je odločitev za sodelovanje v projektu komentiral župan. Dodal je, da ga veseli, da pri projektu sodeluje tudi Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci. S tem bodo mladi dobili priložnost, da se učijo od najboljših. 



Izkupiček od humanitarne večerje bo namenjen društvu Namesto pike vejica. Kot je izpostavila predsednica Jožica Casar, so bili povabljeni k sodelovanju, delujejo na območju Pomurja in Štajerske, največ, s čim lahko pomagajo otrokom in njihovim staršem pa je nudenje nevrofizioterapevtskih obravnav. "Pomagamo otrokom z motnjami v razvoju, največ jih ima cerebralno paralizo, sledijo avtizem in druge motnje. Naši člani so predvsem gibalno ovirani otroci," je dodala. 

beltinci, dobrodelna-prireditev, predstavitev
Ines Baler
Predstavitev dobrodelne prireditve v Beltincih.

Po odprtju razstave bo sledila večerja s štirimi hodi, začela se bo ob 19. uri. Oseli, ki je znan tudi po tem, da je bil Titov butler in je dolgo let delal v Hotelu Lev, je poudaril, da bo večerja vezana na to okolje, obiskovalci bodo zanjo odšteli 20 evrov. Kot je razkril, bodo obiskovalci za predjed dobili marinirano postrv na solati iz zelene, sledila bo korenčkova juha, za glavno jed bodo nadevana piščančja stegna s kruhom in svinjska ribica z gobami, pire in zelenjava, za sladico pa pita s proseno kaša in slivami z jabolčno čežano in sladoledom. 

Po večerji bo sledila avkcija umetniških del, ki so nastala na likovni koloniji Društva za napredek umetnosti Aquila Lipovci. Ogledate si jih lahko TU, tudi izkupiček od prodanih del pa bo namenjen otrokom s posebnimi potrebami. 

beltinci dobrodelna-prireditev humanitarna-večerja
Kaj zdaj berejo drugi