vestnik

S kolesom varno v sosednje občine

Majda Horvat, 17. 10. 2020
Nataša Juhnov
Pogodbe o odkupu zemlje so sklenili z večino lastnikov, vsi so že tudi podpisali soglasje, da se gradnja lahko začne.
Aktualno

Občina Turnišče je objavila razpis za izbiro izvajalca gradnje 825 metrov dolge kolesarske poti od krožišča pri vasi Gomilica proti Trnju v črenšovski občini.

»S kolesarsko stezo bomo prispevali k večji varnosti kolesarjev in pešcev, ki zdaj uporabljajo zelo prometno cesto do Črenšovec,« je povedal Borut Horvat, župan Občine Turnišče. Pogodbe o odkupu zemlje so sklenili z večino lastnikov, vsi so že tudi podpisali soglasje, da se gradnja lahko začne. Ob uspešni izvedbi razpisa in ugodnem vremenu bi bila lahko steza zgrajena že do konca leta.


To je tretja večja naložba občine v prometno infrastrukturo v tem letu. Zgradili so že kolesarsko stezo od Renkovec do rastlinjakov Paradajza, vrednost te naložbe je bila dobrih 146 tisoč evrov, prav tako so dokončali ureditev parkirišča nasproti cerkve, za kar so letos namenili 60 tisoč evrov, in v bližini parkirišča zgradili še krajši odsek ceste do nekaj stanovanjskih hiš.
Za gradnjo kolesarske poti, za katero zbirajo ponudbe, so se odločili po sprejetju rebalansa občinskega proračuna, kajti v prihodnje leto se prenašata dve večji naložbi, ki bosta sofinancirani z evropskimi in državnimi sredstvi. To je cesta do gospodarske cone in kolesarska steza od Turnišča do Dobrovnika ter naprej do Lendave.

35a7b8b76ba095d228b4feff2f11bd8b
Nataša Juhnov
Ob spodbujanju kolesarjenja pa bo občina za rekreacijo občanov letos uredila še fitnes na prostem, in sicer v Turnišču in Nedelici.

Razen z velikopolansko občino Turnišče s preostalimi sosednjimi občinami še ni povezano s kolesarskimi potmi, za kar pa si zelo prizadevajo. Tako upajo, da bo črenšovska občina v prihodnje zgradila preostali del steze, za katero v Turnišču že iščejo izvajalca, v načrtu imajo podaljšek kolesarske steze od rastlinjakov Paradajza do avtocestnega nadvoza, ki bi se navezal na stezo, ki jo napoveduje beltinska občina. V regijskem razvojnem dogovoru je tudi gradnja kolesarske steze od Gomilice do Lipe, Direkcija za ceste pa jim je obljubila skorajšnji začetek gradnje kolesarske steze od Renkovec do Turnišča. To je namreč njen dolg še iz leta 2012, ko je urejala ta del ceste. Ob zgraditvi teh kolesarskih stez bi jim za popolno povezavo ostal le še krajši odsek od Renkovec do potoka Ledava v smeri Dobrovnika. »Vse te kolesarske poti bomo potem opremili z interaktivnimi tablami, da bodo kolesarji lahko dobili informacije o zanimivostih v občini. Upam, da bomo vse to pridobili prej kot v petih letih,« je povedal Horvat. Razmišljajo še o ureditvi otokov za kolesarje in možnosti izposoje koles.


Ob spodbujanju kolesarjenja pa bo občina za rekreacijo občanov letos uredila še fitnes na prostem, in sicer v Turnišču in Nedelici. V Renkovcih in Gomilici ga že imajo. Denar so pridobili z uspešno prijavo projekta na javni poziv LAS Pri dobrih ljudeh.

kolesarjenje turnišče kolesarska-steza